Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Luminen metsä
Oma suojelukohde. Kuka tahansa voi ostaa metsää suojeltavaksi.Emilia Pippola

Oma suojelukohde. Kuka tahansa voi ostaa metsää suojeltavaksi.

Miten ostaa metsää suojeluun?

9.2.2015 8.38

Hanna Eriksson

Vihreän Langan lukija haluaisi ostaa vanhan metsän ja suojella sen.

Miten se onnistuu, johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskuksesta?

”Metsää voi ostaa suoraan metsänomistajalta tai kiinteistövälittäjien kautta. Myös talousmetsissä on luonnontilaisia tai sen kaltaisia luontokohteita, elinympäristöjä, jotka huomioidaan metsänhoidossa ja käytössä ja joita voi suojata myös metsälaki. Tavallisenkin talousmetsän luonnontilaisuus palautuu pitkän ajan kuluessa, jos metsä jätetään käsittelemättä.”

Miten metsää tarjotaan suojeltavaksi?

”Vapaaehtoinen Metso-ohjelma on yksi mahdollisuus. Metso-kohteeksi ei kelpaa tavallinen talousmetsä, vaan Metson kohteet valitaan tietyillä perusteilla. Suomen metsäkeskus tekee Metson määräaikaisia kymmenen vuoden suojelusopimuksia. Ely-keskus ostaa metsiä pysyvään Metso-suojeluun tai tekee sopimuksia pysyvästä suojelusta.”

Saako metsänomistaja antaa metsänsä vanhentua vai pitääkö sille tehdä jotain?

”Jos omistaja haluaa pitää metsän luonnontilaisena, hän voi niin tehdä. Metsän jättäminen kokonaan hoitamatta tai käsittelemättä tietenkin heikentää metsän taloudellista arvoa.”

Minkälaista metsää kannattaa ostaa, jos haluaa vain suojella?

”Kannattaa ostaa metsää, jossa on luonnontilaisia elinympäristöjä, Metso-ohjelmaan soveltuvia luontotyyppejä tai uhanalaisia tai harvinaisia lajeja. Toki ihan tavallisella talousmetsälläkin voi olla lisäksi tunnearvoja, maisema-arvoja ja muita virkistysarvoja: siellä voi esimerkiksi samoilla, marjastaa, sienestää, tutkia lajeja ja metsästää.”

Mikä on paras tapa suojella metsää, erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta (SLL)?

”Jos tietää valmiiksi metsän, jonka haluaa suojella, sen voi ostaa ja muuttaa yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi. Kustannustehokkaampaa voi olla lahjoittaa rahaa esimerkiksi SLL:lle tai Luonnonperintösäätiölle, jotka kartoittavat jatkuvasti parhaiten suojeluun sopivia metsiä ja ostavat, jos ne tulevat myyntiin.

metsät  luonnonsuojelu 


Lisää aiheesta:Viite