Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola / NOAA

Sata vuotta lämpenemistä
Se lämpenee sittenkin! Yhdysvaltain senaatti uskoo, että planeetta lämpenee, mutta ihmisen osuudesta ei saatu sopua.Lasse Leipola / NOAA

Se lämpenee sittenkin! Yhdysvaltain senaatti uskoo, että planeetta lämpenee, mutta ihmisen osuudesta ei saatu sopua.

Yhdysvaltain senaatti uskoo lämpenemiseen, muttei pidä ihmistä syynä

22.1.2015 6.48

Lasse Leipola

Yhdysvaltain senaatti uskoo lähes yksimielisesti ilmaston lämpenemisen olevan todellinen ilmiö. Keystone XL -öljyputkilakiin liitettyä "sense of congress"-lisäystä, jossa sanottiin, että ilmastonmuutos on totta eikä huijausta, vastusti vain Mississippin osavaltiota edustava republikaani Roger Wicker.

Sen sijaan ilmastonmuutoksen syistä senaatti ei päässyt selvyyteen. 59 senaattoria sadasta, yhtä vaille vaadittu enemmistö, oli sitä mieltä, että ihmiskunnan toiminta on vaikuttanut ilmastoon. Sen sijaan toinen aloite, jonka mukaan ihminen on merkittävästi muuttanut ilmastoa, sai vain 50 senaattorin tuen ja jäi myöskin hyväksymättä.

Presidentti Barack Obama otti jo päivää aiemmin kantaa maan politiikkaa jakavaan ilmastokysymykseen. Ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen epäilevästi suhtautuvat republikaanit ottivat viime vuonna tunnuslauseekseen fraasin "en ole tiedemies", jolla he pyrkivät väistämään aihetta koskevat kysymykset.

"Olen kuullut, että jotkut yrittävä väistellä todisteita vetoamalla siihen, etteivä ole tiedemiehiä. Ettei ole tarpeeksi tietoa päätöksentekoon. Minäkään en ole tiedemies, mutta tiedättekö mitä? Tiedän monta hyvää tiedemiestä (avaruushallinto) Nasassa, (ilmatieteenlaitos) Noaassa sekä meidän yliopistoissamme", Obama sanoi vuosittaisessa liittovaltion tila -puheessaan.

"Maailman johtavat tiedemiehet sanovat, että meidän toimintamme muuttaa ilmastoa, ja jos emme toimi päättäväisesti, koemme yhä nousevat meret, pidempiä ja kuumempia helteitä, vaarallisia kuivuuksia ja tulvia sekä massiivisia häiriöitä, jotka voivat käynnistää suuren muuttoliikeen, konfliktin tai nälänhädän missä tahansa maapallolla. Pentagon sanoo, että ilmastonmuutos aiheuttaa välittömiä uhkia kansalliselle turvallisuudellemme. Meidän tulisi toimia tämän mukaisesti."

Kanadasta Albertan öljyhiekoilta raakaöljyä yhdysvaltalaisiin jalostamoihin tuovan Keystone XL -öljyputken hyväksyvän lakiesityksen käsittely jatkuu senaatissa torstaina. Presidentti Obaman uskotaan kaatavan lakiesityksen ja putkihankkeen veto-oikeudellaan, jos se hyväksytään. Presidentti haluaa odottaa asia koskevien selvitysten ja oikeuskäsittelyiden valmistumista ennen kuin hän haluaa, tehdä asiassa lopullisen päätöksen.

Yhdysvallat  ilmastonmuutos 
Viite