Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Lihaton lokakuu loppuu – mitä seuraavaksi?

27.10.2017 11.10

Lasse Leipola

Lihaton lokakuu päättyy ensi viikolla. Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa kysyttiin teemakuukauden alulle panneelta Kansalaisareenan toiminnanjohtajalta Leo Straniukselta, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä, jotta lihan osuutta ruokavaliossa saadaan jatkossakin vähennettyä.

”Vegaanisuudesta on tullut trendi. Se johtuu paitsi Lihattomasta lokakuusta myös saatavuuden paranemisesta.”

Stranius harmittelee sitä, ettei vegaanius ole kaikkien ulottuvilla, sillä helpot vegaaniset vaihtoehdot ovat vielä lihaa kalliimpia.

Stranius uskoo, että lihansyönti on kuitenkin jäämässä vähitellen marginaaliin.

”Kasvissyönnistä on tullut normi ja lihansyönti on puolestaan jotain häpeiltävää ja paheksuttavaa, vähän niin kuin tupakointi. Se ei ole enää kauhean suotavaa tai tavoiteltavaa.”


Nyt jo viidennen kerran järjestetty Lihaton lokakuu sai alkunsa syksyllä 2013, kun Stranius päätti hetken mielijohteesta haastaa Madventuresista ja Docventuresista tutun Riku Rantalan luopumaan lihasta yhdeksi kuukaudeksi.

”Se oli varmaan syyskuuta ja Riku nappasi haasteen vastaan. Se oli täysin spontaania. Docventures lähti tekemään sitä, ja sen ympärille kehiteltiin kaikenlaista.”

Stranius arvioi, että yksi keskeinen tekijä siinä, että Lihaton lokakuu lähti niin hyvin liikkeelle, oli se, että Rantala on julkisuudesta tuttu ”raavas äijä”, jollaista ei ihan heti miellä kasvissyöjäksi.

”Niinä vuosina vielä ajateltiin, että kasvissyönti on nuorten kaupunkilaisnaisten touhua. Se laajensi kasvissyönnin kuvan ihan uusille alueille. Se on ollut keskeinen syy, miksi Lihaton lokakuu on laajentunut ja jäänyt pysyväksi teemakuukaudeksi.”

Puhekupla-podcast löytyy muun muassa iTunesista, Pocketcastsista, Soundcloudista ja Stitcheristä.

kasvisruoka  veganismi  ruoka  kulutusvalinnat  ilmastopäästöt  lihansyönti 
Viite