Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miten valmistaudut ilmastoneuvotteluihin, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen?

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen
Kohti Pariisia. Suomi neuvottelee Perussa ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla. Tavoitteena on ilmastosopimus vuonna 2015.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Kohti Pariisia. Suomi neuvottelee Perussa ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla. Tavoitteena on ilmastosopimus vuonna 2015.

1.12.2014 8.02

Lasse Leipola

Kuinka tarkaan olette aiemmin seurannut kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja ja miten olette valmistautunut tai aiotte valmistautua Liman kokoukseen?

”Olen seurannut ilmastoneuvotteluita mielenkiinnolla aikaisemminkin, mutta toki ministerin ominaisuudessa pääsee aivan eri tavalla tiedon lähteille ja näin pystyy ymmärtämään neuvotteluiden dynamiikkaa syvällisemmin. Aloitin valmistautumisen Liman kokoukseen hetimiten, kun aloitin ministerinä. Olen keskustellut neuvotteluista eurooppalaisten kollegoideni kanssa, ja EU-ministerineuvostossa sovimme yhteisistä päätelmistä Liman kokouksen tavoitteiden osalta. Vierailin juuri Kiinassa, jossa oli mahdollisuus käydä keskusteluja myös ilmastoasioista.”

Millaiset odotukset teillä on Liman kokouksen suhteen ja mitkä ovat Suomen tavoitteet kokouksessa? Mitä tavoitteita Suomi aktiivisesti ajaa?

”Odotan, että kokouksessa onnistutaan tavoitteissa, jotka sille on asetettu, eli sopimuksen rakenteen hahmottelemisessa ja kansallisten panosten sisällön ja prosessin linjaamisessa. Nyt kun saimme positiivisia uutisia vihreän ilmastorahaston etenemisestä, Liman kokouksen voi odottaa alkavan myönteisissä tunnelmissa. Suomi on mukana EU:n yhteisessä rintamassa yhteisin tavoittein. Suomelle tärkeää on, että Pariisissa saadaan aikaan kattava ja sitova globaali sopimus, jolla pysytään kahden asteen tavoitteessa.”

Millaisena näette oman roolinne ja toisaalta Suomen roolin Liman kokouksessa? Onko näissä tapahtumassa jotain muutosta suhteessa aiempiin kokouksiin, joissa ministeri Niinistö edusti Suomea?

”Suomella on tärkeä rooli Liman kokouksessa. Toisaalta meidän tulee pitää huolta, että Suomen näkemykset tulevat kuulluksi, toisaalta voimme toimia sillanrakentajana ja näin edesauttaa ilmastosopimuksen syntymistä. Virkamiestasolla tehdään tässä arvokasta työtä mm. yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa käymällä epävirallisempia neuvotteluita muiden maaryhmien kanssa. Itse pyrin tekemään kaikkeni kokouksessa, jotta asioissa päästään eteenpäin poliittisella tasolla. Luulen, että suurta muutosta suhteessa aikaisempiin kokouksiin ei ole odotettavissa.”

Mistä asioista tulisi päästä sopuun, jotta Liman kokousta voisi pitää menestyneenä?

”Liman kokouksen keskeisimpinä tavoitteina on sopia kolmesta asiasta. 1. Pariisin sopimuksen neuvottelutekstin keskeisimmistä elementeistä. 2. Kansallisten panosten käsittelystä vuonna 2015 ja panosten yhteydessä annettavien tietojen vaatimuksista. Nythän on sovittu, että kukin maa määrittelee sen, mitä on valmis tekemään sopimuksen eteen. 3. jatkotyöstä kunnianhimon parantamiseksi lyhyellä aikavälillä. Jos näissä päästään Limassa eteenpäin toivotulla tavalla, antaa se edellytykset saada ilmastosopimus aikaan Pariisissa seuraavana vuonna.”

Uskotteko, että Pariisin ilmastokokouksessa 2015 saadaan allekirjoitettua kattava ilmastosopimus?

”Kaikki varmaan muistamme Kööpenhaminan ilmastokokouksen odotukset ja kokouksen jälkeisen pettymyksen, kun ei saatukaan aikaan sitovaa sopimusta. Toisaalta tästä on otettu opiksi. Tärkeintä on, että Pariisin kokouksen lähestyessä ei ole liian monia asioita sopimatta. Tämän vuoksi Liman kokous on erittäin tärkeä, sillä on vain kaksi ministeritason neuvottelukokousta, Lima ja Pariisi, ennen kuin sopimuksen pitäisi olla valmis. Positiiviset signaalit esimerkiksi USA:n ja Kiinan päästövähennystavoitteista antavat uskoa, että kansainvälinen sopimus on mahdollinen.”


Lisää aiheesta:



Viite