Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Hallituksen risupaketissa sadan miljoonan euron laskuvirhe”

11.5.2010 11.22

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan hallitus on tehnyt risupaketissaan sadan miljoonan euron laskuvirheen. Järjestön mukaan tuulivoiman takuuhinnassa ei ole huomioitu inflaatiota, minkä vuoksi tuulivoimalle maksettava tuki jää 105 miljoonaan euroon eikä 201 miljoonaan euroon, kuten paketissa on laskettu.

”Laskelmiin jäänyt massiivinen laskuvirhe korostaa energiapäätösten valmistelun hätäisyyttä. Eduskunnan on vaadittava uudet laskelmat, joissa tuulivoiman määrä on päivitetty”, sanoo energiavastaava Lauri Myllyvirta.

Hallituksen esityksen mukaan tuulivoiman tuottajalle maksetaan 83,50 euron takuuhinta jokaisesta megawattitunnista. Koska tuo summa ei nouse inflaatiosta huolimatta nouse, kapenee markkinahinnan ja takuuhinnan välinen rako, eli se summa, joka jää valtion maksettavaksi.

Hallituksen arviossa ei Greenpeacen mukaan ole huomioitu inflaation vaikutusta sähkön hintaan, minkä vuoksi tuulivoiman tuen osuus on kaksinkertainen todelliseen summaan verrattuna. Hallituksen esityksessä sähkön hinnaksi arvioidaan 50 euroa megawattitunnilta, kun Greenpeacen inflaatiokorjattu arvio vuodelle 2020 on 66 euroa.

Greenpeacen mukaan risupaketissa mainitulla summalla olisi mahdollista saada kaksi kertaa enemmän tuulivoimaa kuin mitä hallitus tavoittelee.

”Tuulivoiman tavoitetta on korotettava. Ylijäävä raha voitaisiin käyttää esimerkiksi tarjouskilpailuun merituulivoiman rakentamisesta vuosikymmenen loppupuoliskolla”, Myllyvirta sanoo.

Juttua on päivitetty kello 12.25. Greenpeace muistuttaa, että tukipaketilla voisi saada enemmän tuulivoimaa eikä ydinvoimaa kuten jutussa alunperin väitettiin.

tuulivoima  uusiutuvat 
Viite