Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Pitää pystyä antamaan toivoa”

16.1.2014 10.30

Jukka Vahti

Luottamuspula politiikkaa kohtaan Suomessa ja muualla Euroopassa näkyy monissa viimeaikaisissa mielipidemittauksissa.

Joulun alla Helsingin Sanomien julkistamassa TNS Gallupin tutkimuksessa alle neljäsosa suomalaisista arvioi nykyisen hallituksen onnistuneen työssään. Eurobarometrien mukaan eurooppalaisten luottamus kansallisiin hallituksiin ei ole mittaushistorian aikana ollut yhtä matala kuin nyt.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo, että kriittisyys ei ole politiikalle ja poliittiselle järjestelmälle pahasta. Jos joihinkin puolueisiin ei olla tyytyväisiä, äänestetään toiset tilalle. Isompi ongelma on epäluottamus koko poliittiseen järjestelmään.

Luottamusmittauksissa puolueet ovat jääneet muiden instituutioiden kuten presidentin ja eduskunnan taakse. Mitä asialle pitäisi tehdä?

”Meidän ja muiden puolueiden pitää pystyä antamaan enemmän toivoa tulevaisuudesta ja antaa näkymä, että parempi tulevaisuus on mahdollinen. Emme ole tuomittuja kaikkeen, mihin olemme tässä hetkessä tyytymättömiä: politiikalla voidaan muuttaa asioita paremmiksi.”

Kokoomuksen tutkimuksen mukaan vihreät olisi menettänyt puoli miljoonaa potentiaalista äänestäjää. Miettisen mukaan luku kertoo siitä, että puolueita kohtaan tunnettu yleinen hyväksyntä laskee ja vihreillä on ollut erityisen paljon ilmaa kyselyissä symppaavien ja vaaleissa oikeasti äänestävien ihmisten määrän välillä.

”Vaaliuurnilla, jossa äänet kuitenkin ansaitaan, on eduskuntavaalien jälkeen tullut vahvoja tuloksia. Presidentinvaalit olivat omaa luokkaansa ja kunnallisvaalien tulos oli puolueen historian toiseksi paras.”

vihreät 


Lisää aiheesta:



Viite