Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

wwf.fi

Kalaopas.
Kalat tiskiin. WWF suosittelee kotimaisia kaloja.wwf.fi

Kalat tiskiin. WWF suosittelee kotimaisia kaloja.

”Suomalaiset ovat poikkeuksellisen hyvässä asemassa”

11.1.2011 12.19

Saija Räsänen

WWF:n uuden kalaoppaan mukaan luonnonvarainen kala on ympäristöystävällisin vaihtoehto, mikäli ruokapöytään kalaa haluaa. Poikkeuksia ovat uhanalaiset kalat, kuten meritaimen ja ankerias.

”Suomessa kalaruoan ystävät ovat aivan poikkeuksellisen hyvässä asemassa, koska voimme nauttia herkullisista, puhtaista kotimaisista kaloista hyvällä omallatunnolla”, sanoo meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen järjestön tiedotteessa.

”Kuitenkin jopa 75 prosenttia Suomessa myydystä kalasta on ulkomaista ja esimerkiksi silakkaa syödään vuodessa keskimäärin vain noin yksi annos henkeä kohden”, Vilhunen jatkaa.

Ensimmäistä kertaa oppaassa suositellaan myös kasvatettua kalaa, sillä kiertovesiviljelyllä kasvatettu sampi on saanut suosiollisen merkinnän.

Itämeren suojelutoimet ovat tuottaneet tulosta siinä määrin, että WWF voi jopa suositella Itämeren turskan itäisen kannan syömistä. Läntisen kannan turskien poimimista ostoskoriin tulisi yhä harkita kaksi kertaa.

Tuoreena myytävää tonnikalaa, jota tarjotaan esimerkiksi sushissa ja tonnikalapihveinä, pitäisi välttää. Se on pääosin peräisin suurikokoisista lajeista, joiden kannat ovat ylikalastettuja.

Säilyketonnikala on hieman eettisempi vaihtoehto, mutta mieluiten tulisi valita MSC–merkittyjä kalatuotteita. MSC:n eli Marine Stewardship Councilin tavoitteena on vähentää ylikalastusta.

Oppaassa kalat on luokiteltu ympäristöperustein vihreällä, keltaisella ja punaisella merkittyihin kaloihin. Viherkaloja voi poimia lautaselle hyvällä omallatunnolla, keltaisen kohdalla pitäisi harkita kestävämpää vaihtoehtoa ja punaisella merkittyjä olisi vältettävä.

ruoka  kalastus  kalat 




Viite