Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Anu Tuukkanen.
ongelmia. Kansalaisvapauksien ja kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoittaminen sekä huono sananvapaustilanne ovat nyt Venäjän akuuteimmat ihmisoikeusongelmat, sanoo Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntijan Anu Tuukkanen.Iiro Törmä

ongelmia. Kansalaisvapauksien ja kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoittaminen sekä huono sananvapaustilanne ovat nyt Venäjän akuuteimmat ihmisoikeusongelmat, sanoo Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntijan Anu Tuukkanen.

Aikooko Amnesty protestoida Venäjän ihmisoikeustilannetta Sotšin kisojen aikana?

3.2.2014 6.35

Sammeli Heikkinen

Anu Tuukkanen, olet Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija. Mitkä ovat Venäjän vaikeimmat ihmisoikeusongelmat?

”Akuutein on kansalaisvapauksien rajoittaminen ja sananvapaustilanne. Viime vaalien jälkeen protesteja ja toisinajattelua on tukahdutettu ja kokoontumisvapautta rajoitettu. Kansalaisjärjestöjen toimintaa on vaikeutettu ulkomainen agentti-lailla, ja myös homopropagandalaki on osa tätä kokonaisuutta. Toinen suuri ongelma on Pohjois-Kaukasian tilanne. Siellä turvallisuusjoukoilla on edelleen avoin valtakirja tehdä mitä tahansa, kun mitään seurauksia väärinkäytöksistä ei tule.”

Aikooko Amnesty protestoida Venäjän ihmisoikeustilannetta Sotšin kisojen aikana?

”Ei kisojen aikana. Silloin vallitsee olympiarauha. Toki reagoimme, jos jotain tapahtuu kisoissa. Syksyllä meillä oli kansainvälinen Venäjä-kampanja, ja useat Amnestyn maaosastojen johtajat luovuttivat vetoomuksen kansalaisoikeuksien puolesta presidentti Vladimir Putinille tämän toimiston kautta viime torstaina Moskovassa.”

Mitä suomalaiset poliitikot voisivat tehdä Venäjän ihmisoikeustilanteen parantamiseksi olympialaisten yhteydessä?

”Rehellinen puhe aiheesta julkisuudessa on varmasti paras tapa. Varmaankin näitä asioita pidetään esillä keskusteluissa venäläisten kanssa, mutta Suomi on hyvin varovainen. Uskon, että Venäjän ärsyttämistä varotaan.”

Onko boikotti oikea ratkaisu?

”Me emme ota kantaa boikotteihin. Emme siis rohkaise boikotoimaan. Jos kisoista jää pois, silloin on syytä kertoa, miksi. Nyt on tullut joitakin ilmoituksia tunnetuilta ihmisiltä, että he eivät osallistu, mutta ei selitystä sille.”

Mitä opittiin Pekingin kisoista?

”Kyynisesti voisi sanoa, että se, ettei kisoilla ollut mitään merkitystä ihmisoikeustilanteeseen. Juuri mikään ei ole Kiinassa muuttunut. Toisaalta Pekingin kisoista lähtien myös ihmisoikeuksista on keskusteltu jo ennen kisoja.”

Seuraatko itse Sotšin kisoja?

”En tiedä. Eniten se riippuu siitä, että satunko olemaan sopivaan aikaan television ääressä. En aio jättää periaatteesta katsomatta. Ehkä katson, että näkyykö yleisössä sateenkaarilippuja tai tuleeko muita mielenilmauksia. Talviurheilun seuraaminen ei kyllä paljon kiinnosta, vaikka itse hiihdän. Hiihtourheilusta meni kokonaan maku Lahden dopingskandaalin jälkeen.”

Talviolympialaiset Venäjän Sotšissa alkavat ensi torstaina 6. helmikuuta.

ihmisoikeudet  urheilu  olympialaiset  Venäjä 




Viite