Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mervi Leppäkorpi

Aktivisti Pat Mooney kritisoi 20 vuoden kehitystä.Mervi Leppäkorpi

Aktivisti Pat Mooney kritisoi 20 vuoden kehitystä.

Aktivisti muistelee lämmöllä vuotta 1992 – miten käy tällä kertaa?

27.2.2012 8.46

Mervi Leppäkorpi

Maailman vajaat 200 maata valmistautuvat kesäkuussa pidettävään YK:n kestävän kehityksen konferenssiin, Rio+20:een. Kokouksen tarkoituksena on varmistaa globaali poliittinen sitoutuminen kestävään kehitykseen.

Asialistalla on vihreä talous, jonka pitäisi taata köyhyyden väheneminen sekä kestävän kehityksen hallintorakenteen (IFSD) täsmentäminen.

IFSD:n toivotaan muun muassa koko YK:n läpileikkaavaa ympäristöstrategiaa ja resurssien lisäämistä ympäristöhaasteisiin vastaamiseksi.

Kansalaisyhteiskunnan toimijat valmistautuivat Rio+20:een tammikuun lopussa Brasilian Porto Alegren sosiaalifoorumilla.

Sosiaalifoorumiin osallistunut Pat Mooney, pitkäaikainen aktivisti ja asiantuntija muistelee lämmöllä Riossa 1992 pidettyä YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssia.

”Oli hienoa, että hallitukset kokoontuivat puhumaan vakavasti ympäristön tilasta, oli hienoa, että saatiin aikaan agenda 21 ja oli hienoa, että tehtiin päätöksiä ilmastosopimuksista ja metsien biodivirsiteettisertifikaateista.”

Mooneyn työ biodiversiteettikysymysten ja yritysten globaalin vallan keskittymisen parissa on palkittu muun muassa vaihtoehto-Nobelilla.

Mooney myös kritisoi 20 vuoden takaisia päätöksiä. Hän näkee biodiversiteettisopimuksen maailman suurimpana yksittäisenä bioryöstönä.

”Se oli absurdi sopimus etelälle. Kaikki, minkä pohjoisessa ajateltiin olevan arvokasta oli jo tallessa Berliinin kasvitieteellisessä puutarhassa.”

Sosiaaliset liikkeet, ammattiliitot ja ympäristöjärjestöt ovat päässet harvinaiseen yksimielisyyteen yhdestä asiasta: asialistan ehkä tärkein esitys, vihreä talous, ei ole planeetan pelastus.

Mooney tiivistää sosiaalifoorumissa esiin nostettuja ongelmia: ”Vihreä talous monopolisoi planeetan biomassan. Se ottaa haltuunsa planeetan resurssit ja mahdollistaa pääsyn biomassaan, jota vielä ei ole hallussa.”

Mooney ei kuitenkaan näe peliä menetetyksi.

”New Yorkissa on keskustelu käynnissä vihreän talouden konseptista.”

Osa hallituksista näkee, että on syntymässä sopimuksia, joissa he eivät tule olemaan osallisiaEsimerkiksi Yhdysvallat vastustaa sopimusta.




Viite