Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Sammeli Heikkinen / kaunishumala.fi

Suomalaista pienpanimo-olutta saisi kaadettua kurkkuun aiempaa helpommin, jos uusi lakialoite ottaa tulta.Sammeli Heikkinen / kaunishumala.fi

Suomalaista pienpanimo-olutta saisi kaadettua kurkkuun aiempaa helpommin, jos uusi lakialoite ottaa tulta.

Aloite: Pienpanimoille oikeus myydä myös vahvaa olutta - takana väkeä melkein joka puolueesta

25.4.2014 15.23

Sammeli Heikkinen

Pienpanimoiden oluenmyyntiä halutaan helpottaa ja antaa panimoille lupa myös vahvan oluen ulosmyyntiin. Kahdeksan kansanedustajaa jätti perjantaina lakialoitteen, jossa pienpanimoille sallittaisiin korkeintaan 9,5-prosenttisen oluen ulosmyynti.

Aloitteella on kannatusta yli puoluerajojen, sillä sen allekirjoittajina on kansanedustajia kaikista eduskuntapuolueista kristillisiä ja Muutos2011:tä lukuunottamatta.

Oluen myynnin höllennystä perustellaan kotimaisen työllisyyden parantamisella. Aloitteen mukaan mallasohrapelloilta janoisen kansalaisen olutlasiin päätyvä tuotantoketju työllistää 30 000 henkilöä. Lisäksi kansanedustajat muistuttavat, että pienetkin panimot voivat nousta maailman mitassakin merkittäviksi tekijöiksi.

Esimerkkinä aloitteessa mainitaan skottilainen Brewdog, joka aloitti vuonna 2007 kahden ystävyksen pikkupanimona ja on nykyään oluenystävien tuntema yritys suuressa osassa maailmaa.

Kansanedustajien mukaan tarkoitus ei ole rikkoa tai edes haastaa Alkon monopolia.

Vihreä Lanka kertoi maaliskuussa, että oluen ulosmyyntiä panimoilta ollaan helpottamassa alkoholilain uudistuksen yhteydessä. Myyntiraja on ollut kuitenkin tarkoitus pitää 4,7 prosentissa.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Mikko Alatalo (kesk), Lars-Erik Gästgivars (rkp), Ari Jalonen (ps), Johanna Karimäki (vihr), Jukka Kärnä (sd), Jari Myllykoski (vas), Jaana Pelkonen (kok) ja Jyrki Yrttiaho (vr).

Täydennetty allekirjoittajien nimillä klo 16.05.

olut  alkoholipolitiikka 
Viite

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri