Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Porkkanat.
Popsi torjunta-aineita. Kasviksia vaihtelemalla voi vähentää omaa torjunta-ainekuormitustaan.

Popsi torjunta-aineita. Kasviksia vaihtelemalla voi vähentää omaa torjunta-ainekuormitustaan.

Altistuuko kasvissyöjä myrkyille?

27.1.2011 15.25

Noora Jussila

Suomalaiset saavat elimistöönsä kasvintorjunta-aineita erityisesti ulkomaisista kasviksista ja hedelmistä, kertoo tänään torstaina julkaistu tutkimus.

Tänä vuonna käynnistyvässä tutkimuksessa aiotaan selvittää, kuinka paljon nimenomaan kasvissyöjät altistuvat viljelyssä käytetyille torjunta-aineille.

Syövätkö kasvissyöjät enemmän torjunta-aineita kuin sekasyöjät?

”Sitä ei vielä tiedetä. Kasvissyöjät saattavat ostaa enemmän luomutuotteita, joissa jäämiä ei pitäisi olla”, sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin erikoistutkija Juha Laakso, joka on käynnistämässä kasvissyöjätutkimusta yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Tänään torstaina julkaistussa tutkimuksessa Laakso selvitti, minkä verran suomalaiset syövät ruokansa mukana torjunta-aineita.

”Eri aineita käytetään eri tuotteissa ja niitä saattaa olla yhtä aikaa lautasella”, Laakso toteaa.

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös lasten altistumista kasvinsuojeluainejäämille.

”Kolmivuotiaiden altistumistasoa olisi vastedes hyvä seurata”, Laakso sanoo.

Suurin osa torjunta-ainejäämistä on peräisin ulkomaisista kasviksista ja hedelmistä.

Erityisen ongelmallisia ovat Laakson mukaan organofosfaatit ja karbamaatit, joita käytetään hyönteisten torjunta-aineena ja joita löytyy etenkin tuontihedelmistä. Yhdellä tuhannesta kolmivuotiaasta on todennäköisyys saada aineita yli viiteannoksen. Yliannos voi aiheuttaa Laakson mukaan lisääntynyttä hikoilua ja syljeneritystä.

Suomalaisten altistuminen torjunta-aineille on Laakson mukaan kuitenkin maltillista. Suomalaisten kuluttajien kasvisten käyttö on ollut Euroopan alhaisimpia. Vaikka eri ainejäämiä yhdistellään, alle yksi kymmenestä tuhannesta suomalaisesta on vaarassa saada aineita yli määritellyn viiteannoksen.

Laakson mukaan tuloksista ei kannata kauhistua ja hylätä kasvistensyöntiä. ”Jäämät eivät vaaranna sitä hyötyä, mitä kasviksista saa. Kasviksia monipuolisesti käyttämällä pystyy vähentämään altistumista.”

Elimistöön kertyvistä kemikaaleista kertova Submission-dokumentti Helsingin Maximissa lauantaina 29.1. kello 17.30. Elokuvan jälkeen kello 19 on keskustelutilaisuus, johon on vapaa pääsy.

kasvisruoka 


Lisää aiheesta:Viite