Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

AP: Obama joutuu vaihtamaan kaistaa ilmastopolitiikassaan

5.11.2010 12.54

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on luopumassa kansallisesta päästökaupasta. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Demokraattipresidentti kertoi asiasta keskiviikkona, kun republikaanien voitto välivaaleissa oli selvinnyt. Obama sanoi, että päästökauppa oli vain yksi vaihtoehto päästöjen rajoittamiseen ja että nyt on etsittävä muita ratkaisuja.

”Minulle on tärkeää, ettemme käännä selkäämme tieteelle vaan etsimme uusia keinoja, joilla voimme ratkaista nämä ongelmat vahingoittamatta taloutta ja rohkaisemalla kehittämään puhdasta energiaa, mikä voi luoda uusia toimialoja ja työpaikkoja”, Obama sanoi tiedotustilaisuudessa.

Päästökauppaa koskeva ilmastolaki hyväksyttiin edustajainhuoneessa jo viime vuonna, mutta se jumiutui senaattiin eikä tullut koskaan voimaan. Republikaanien vaalivoiton vuoksi päästökaupan hyväksyminen kongressissa vaikuttaa täysin mahdottomalta.

Nyt päästöjen rajoittaminen jää ympäristövirasto EPA:n harteille, sillä korkein oikeus päätti vuonna 2007, että virasto voi puuttua kasvihuonekaasupäästöihin tulkitsemalla ne saasteiksi. Tämä mahdollisuus yritettiin tosin poistaa viime kesänä senaatissa, mutta silloin ehdotus kaatui äänin 53–47.

”On tärkeää, että EPA:n toimivallasta tässä asiassa pidetään kiinni, vaikka sitä vastaan tullaan hyökkäämään”, arvioi AP:n haastattelema Trip Van Noppen, joka on Earthjustice-järjestön puheenjohtaja.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa CO2-raportti.

ilmastonmuutos  päästökauppa  yhdysvallat 
Viite