Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Arpa voi ratkaista valiokunnan kannan ydinvoimahankkeisiin

14.6.2010 14.53

Saija Räsänen

Eduskunnan ympäristövaliokunta antaa huomenna tiistaina lausuntonsa kahdesta uudesta ydinvoimaluvasta eduskunnan talousvaliokunnalle. Jos äänet menevät tasan, valiokunnan kannan ydinvoimaloihin ratkaisee arpa.

Ympäristövaliokunnan jäsenen Timo Juurikkalan (vihr) mukaan lupien kiireellinen käsittely on näkynyt valiokunnan työssä.

"Asiantuntijalausuntojen määrää on jouduttu rajoittamaan kiireen takia ja lisäselvityksiä on tehty liian vähän", Juurikkala sanoo.

Juurikkalan mukaan tiukassa käsittelyaikataulussa arviot ydinvoiman vaikutuksesta sähkömarkkinoihin ja vientiin ovat jääneet hatariksi. Myöskään ydinvoiman vaikutuksia päästöjen vähentämiseen ei ole tarkasteltu kunnolla.

"Alhaisimpien arvioiden mukaan yksi ydinvoimala tiputtaa hiilidioksidipäästöjä noin prosentin nykyisestä. Ensimmäinen voimala valmistuu vasta 10-15 vuoden kuluttua, eikä nyt ole mietitty, miten päästöjä vähennetään ennen sitä", Juurikkala sanoo.

Juurikkala ei näe yhtäkään järkisyytä lupakäsittelyn kiirehtimiselle. Käsittelyn siirtäminen syksyyn ei olisi hidastanut voimaloiden rakennusta, vaan antanut lisää pohtimisaikaa epävarmoille äänestäjille.

Juurikkala arvelee, että porvaripuolueet halusivat käsitellä ydinvoimaluvat hyvissä ajoin ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja.

Kun kaikki halukkaat valiokunnat ovat antaneet lausuntonsa asiasta, talousvaliokunta laatii aiheesta mietinnön. Juhannuksen jälkeen eduskunnassa käydään ydinvoimasta täysistuntokeskustelu, jonka jälkeen äänestetään luvasta käynnistää hankkeet.

ydinvoima 
Viite