Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Abdirahim Hussein.
rasistisaarnaaja. “Pyrin tekemään kaikkeni rasismin vähentämiseksi. Olen käännyttänyt monta rasistia pois rasismista. Tittelini voisi olla rasistisaarnaaja”, Husu eli Abdirahim Hussein sanoo.Mikael Ahlfors

rasistisaarnaaja. “Pyrin tekemään kaikkeni rasismin vähentämiseksi. Olen käännyttänyt monta rasistia pois rasismista. Tittelini voisi olla rasistisaarnaaja”, Husu eli Abdirahim Hussein sanoo.

Auttaako rasismista saarnaaminen?

15.3.2013 7.14

Päivi Hujakka

Abdirahim Husu Hussein, vedät Yle Puheella lennokasta Ali ja Husu -keskusteluohjelmaa. Saako suomensomalialainen heittää rankempaa juttua somaleista ja muista maahanmuuttajista kuin suomensuomalainen?

”Ei ehkä saisi, mutta olen sitä mieltä, että me saamme. Olemme ne maahanmuuttajatyypit – laitamme itsemme likoon. Jos suomalainen tekisi vastaavan huumoripitoisen radio-ohjelman, hänet tuomittaisiin heti rasistiksi. Itselleen voi nauraa, niin suomalaisetkin tekevät. Jos joku toinen nauraa, leimataan rasistiksi. Käsittelemme huumorin avulla arkaa aihetta.”

Ensi viikolla vietetään rasismin vastaista viikkoa. Onko tällaisella viikolla merkitystä rasismin vähentämisessä?

”On hyvä, että asia tuodaan esille, mutta en usko rasismin sen enempää vähenevän tai lisääntyvän. Minulle koko vuosi on rasismia, jossa on vain oltava mukana. Mutta rasismi ei ole pelkästään maahanmuuttajia koskevaa vaan kohdistuu myös kantaväestöön ja muihin vähemmistöryhmiin.”

Oletko itse joutunut rasismin kohteeksi?

”Kyllä, viikottain. Viimeksi viime yönä kadulla tuli päihtynyt ihminen vastaan, joka huusi “saatanan somali, mitä teet täällä”. Koen myös työssäni rasismia. Yleensä pahaa oloaan purkaa masentunut tai päihtynyt ihminen. En kuitenkaan koe katuherjausta niin pahana kuin virastorasismia, jossa minulta vallan avulla estetään elämässä eteneminen.”

Oletko itse ennakkoluuloinen?

”Noin viisi vuotta sitten autostani loppui bensa eikä se saanut virtaa. Oli kylmä talvi-ilta. Pankkikorttini ei jostakin syystä toiminut, ja tarvitsin apua. Ainoa henkilö, jonka näin, oli mielestäni hyvin maahanmuuttajavastainen olemukseltaan. Koska olin epätoivoisessa tilanteessa, minun oli pakko kysyä häneltä apua. Mies soitti kavereilleen, jotka käyttivät minua huoltoasemalla hakemassa bensaa ja auttoivat saamaan auton käyntiin. Kun kysyin mieheltä yhteystietoja, että voisin maksaa hänelle myöhemmin korvauksen avusta, mies sanoi “anna hyvän kiertää” eikä halunnut korvausta. Sen tapauksen jälkeen vannoin, etten koskaan enää arvostele ihmistä ulkonäön perusteella.”

Ali ja Husu puhuvat rasismista ohjelmassaan 21.3. klo 13–14 Yle Puheella.

maahanmuutto  rasismi 
Viite