

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.4.2010 17.00
Avopuolisoiden omaisuudenjaosta käyty lähetekeskustelu nostatti odotetusti tunteita ja äänensävyjä eduskunnassa tiistaina.
Hallitus esittää, että avoliitossa etenkin taloudellisesti heikommassa asemassa oleva olisi eron sattuessa oikeutettu osaan omaisuudesta, kun avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta, tai jos pariskunnalla on yhteinen lapsi. Laki koskisi myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia.
Omaisuuden jako olisi hallituksen mukaan olennainen esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa pariskunnan toinen osapuoli on hoitanut kotia ja lapsia.
Työtä ja uhrauksia pitäisi lakiesityksen mukaan korvata myös, jos esimerkiksi mies on remontoinut paljon naisen omistuksessa olevaa asuntoa.
Vihreiden kansanedustaja Janina Andersson muistutti, että yksin ei pääse naimisiin, vaikka kuinka haluaisi. Jos pariskunnan toinen puolisko ei halua naimisiin, avoliittolaki tuo turvaa. Toisaalta Andersson muistutti, ettei omaisuus automaattisesti mene yhteenmuuttamisen myötä jakoon, jos tulee hankittua lurjusmies tai -nainen.
"Tuskin se lurjus sitten kauheasti on siivonnut tai rempannutkaan, eli omaisuus pysyy itsellä. Tässä on kyse käytännön elämän helpottamisesta, ei suurista arvojen mullistuksista", Andersson sanoi.
Keskustan kansanedustaja Katri Komi ihmetteli, miten sellaiset ihmiset, jotka eivät halua myöskään tämän uuden avoliittolain etuja tai velvollisuuksia, voivat ne välttää. Komi myös pohti, tulisiko tällaisia liittoja kutsua avoimemmiksi liitoiksi tai esimerkiksi perusliitoiksi.
Lakiehdotus sai osakseen myös arvostelua. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ehdotti, että lapsettomat avoparit tulisi jättää lain ulkopuolelle. Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan hallituksen olisi pitänyt ennemmin vahvistaa avioliittoa niin, että entistä useampi haluaisi valita avoliiton sijaan avioliiton.
Toisaalta naljailtiin, että ainakin juristien työllistymistilanne paranee kummasti, kun pohditaan viiden vuoden rajapyykkiä ja mahdollisen hyvityksen määrää heikommalle osapuolelle. Sitäkin mietittiin, pitäisikö kotiäitinä olemiselle laskea kuukausipalkka, ja sen mukaan yrittää laskea omaisuutta.
Välihuutelun lomassa myös huomautettiin, että aika moni kansanedustajaparikin saattaa asua osan vuodesta yhdessä ja osan erillään, jolloin avoliiton kriteerit eivät täyty heilläkään.
Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) ei päässyt vastaamaan keskustelun herättämiin kysymyksiin, koska hän Islannin tulivuorenpurkauksen aiheuttaman kaaoksen vuoksi matkustaa yhä kotiin ministeritapaamisestaan.
Hallituksen esitys siirtyy seuraavaksi valiokuntiin pohdittavaksi.
Tweet