Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Backloading tulee taas

13.6.2013 8.35

Sammeli Heikkinen

Euroopan komissio ja parlamentin ympäristövaliokunta yrittivät nostaa aiemmin keväällä päästöoikeuden hintaa ajamalla läpi niin sanotun backloadingin. Tällä hetkellä markkinoilla on päästöoikeuksista ylitarjontaa ja uusia on tulossa huutokauppaan.

Backloadingilla uusien oikeuksien kauppaamista olisi lykätty pari vuotta.

Parlamentti kuitenkin kaatoi niukasti esityksen. Erityisesti EPP-ryhmää edustava kokoomusmeppi Eija-Riitta Korhola toimi aktiivisesti esitystä vastaan.

Parlamentin ympäristövaliokunta käsittelee asiaa uudestaan ensi keskiviikkona. Parlamenttiin se tulee heinäkuussa. Uusi esitys poikkeaa vanhasta lähinnä siinä, että sen mukaan huutokauppaa saa lykätä vain kerran.

Hieman muokattu esitys menee luultavasti valiokuntakäsittelyn läpi, sillä sitä kannattavilla ryhmillä on valiokunnassa enemmistö.

Parlamentissa äänestyksestä tulee tiukka. Huhtikuussa alunperin 334 meppiä vastusti backloadingia ja 315 kannatti. Äänestyksen jälkeen ääniä muutettiin niin, että backloadin kaatui lopulta vain viiden äänen erolla.
Tämän jälkeen lobbaaminen puolin ja toisin on vain kiihtynyt.

Backloading ei päästökauppaa pelasta. Ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta kertoo, että komissiolle tehtyjen simulaatioiden perusteella hinta nousisi ehkä muutamia kymmeniä prosentteja, parhaassa tapauksessa tuplaantuisi.

Yksi ongelma on siinä, että kun kyseessä on vain lykkäys, teollisuus odottaa suurta määrää oikeuksia markkinoille parin vuoden päästä, eikä niiden hinta nouse.

”Se on silti välttämätön lyhyen välin tavoite, että saadaan aikaa korjata päästökaupan rakenteet.”

päästökauppa 
Viite