Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Budjettiriihi sopuun vanhusten hoidosta – laivaliikenteelle tukea rikkipesureihin

30.8.2012 13.29

Jukka Vahti

Hallitus pääsi torstaina sopuun esityksestään valtion ensi vuoden budjetiksi.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan talousarviossa pidetään kiinni siitä, että valtion velkaantumista saadaan hillittyä vaalikauden loppuun mennessä.

Etukäteen eniten huomiota saanut kokoomuksen ja sdp:n kiista vanhuspalvelulaista ja siihen mahdollisesti sisältyvä hoitajakiintiö ratkaistiin kompromissilla, jossa lakiin ei tässä vaiheessa merkitä uutta sitovaa hoitajamitoitusta.

Sen sijaan kunnille annetaan aikaa järjestää hoito vastaamaan nykyisiä suosituksia, eli käytännössä yhtä vanhusta kohden pitää olla 0,5 hoitajaa.

Vuonna 2015 valtioneuvostossa annetaan asetus, jossa hoitajamitoituksesta säädetään, elleivät kunnat ole saaneet asiaa siihen mennessä kuntoon.

Vanhuspalvelujen parantamisen myötä aiemmin sovitut valtion budjetin menokehykset ylitetään 20 miljoonalla eurolla. Myös kotihoidon tukipalveluita luvataan kehittää.

"Meille oli tärkeää, että jokaiselle taataan hyvä hoito ja arvokas vanhuus, riippumatta siitä, asuvatko he kotona vai laitoksissa. Kyse on vanhusten ihmisoikeuksista. Nyt saavutettu ratkaisu merkittävine lisärahoituksineen on jopa parempi ja kattavampi kuin ne vaihtoehdot, joista on puhuttu julkisessa keskustelussa", vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi puolueen tiedotteessa.

Laivaliikenteelle on luvassa tukea rikkipesuri-investointeihin, mikä helpottaa rikkidirektiivin vaatimuksien täyttämistä.

Öljyntorjunta-alus Hylkeen peruskorjaus laitetaan alkuun, ja uusi, pian tilattava jäänmurtaja varustetaan myös öljyntorjuntatyöhön. Öljyntorjuntavalmiuden määrärahoja korotetaan, millä varmistetaan nopea toimintavalmius ja koulutettu henkilöstö onnettomuustilanteessa.

"Voimme olla tyytyväisiä myös ympäristön tilaa parantaviin ratkaisuihin: kilometrikorvausten järkevöittämiseen, Ely-keskusten määrärahojen lisäykseen sekä tuulivoimatuotannon vauhdittamiseen", Niinistö sanoi puolueen tiedotteessa.

Budjettiesityksen loppusumma on 54 miljardia euroa

vanhustenhoito  budjetti 
Viite