Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Budjettivääntö alkaa: Miten käy ympäristön ja kehitysavun?

14.9.2011 9.29

Lasse Leipola

Ratkaiseva vääntö ensi vuoden budjetista alkaa tänään keskiviikkona. Seuraavan kahden päivän aikana hallituksen pitää löytää sopu sekä ministeriöiden rahoituksesta että uusista säästö- tai verotuskohteista sadan miljoonan euron edestä.

Kehitysyhteistyömäärärahojen osalta VM:n esittää jäädyttämistä, mikä tarkoittaa, että Suomi vajoaa yhä kauemmaksi vuodelle 2015 asetetusta 0,7 prosentin tavoitteesta. Tänään Helsingin Sanomissa julkaistussa alan järjestöjen yhteisessä mielipidekirjoituksessa muistutettiin, että tavoite on kirjattu myös hallitusohjelmaan

”Globaali eriarvoisuus kasvaa entisestään, jos Suomen kaltaiset teollisuusmaat vetäytyvät talouskriisin varjolla vastuustaan”, kirjoittivat Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta, Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste, Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola ja Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Saukko.

VM:n esityksessä ylivoimaisesti suurimmat leikkaukset kohdistuvat ympäristöministeriöön. Yli 60 miljoonan euron leikkaukset uhkaavat muun muassa luonnonsuojelua ja ympäristöjärjestöjä.

Vääntöä on odotettavissa myös muun muassa kuntien valtionosuuksista, ratojen kunnossapidosta sekä puolustusvoimien säästöistä.

luonnonsuojelu  kehitysyhteistyö  budjetti 
Viite