Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Jutta Urpilainen.
Kulut kuriin. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen esityksessä luonnonsuojelu jäi vähiin. Rahat kuitenkin palautettiin budjettiriihessä.Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Kulut kuriin. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen esityksessä luonnonsuojelu jäi vähiin. Rahat kuitenkin palautettiin budjettiriihessä.

Demarit unohtivat ympäristön

15.9.2011 15.46

Sammeli Heikkinen

Vihreä maali on rapissut kesän aikana pahasti päähallituspuolueista, erityisesti sdp:stä. Demarien johtaman valtiovarainministeriön yritys leikata hallitusohjelmassa luvatut luonnonsuojelurahat budjetista ei lupaa hyvää hallituksen yhteistyötä ajatellen.

Ympäristörahakriisi puhkesi heti elokuun puolivälin jälkeen, kun valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen talousarvioehdotus tuli julki.

Hallitusohjelmassa luonnonsuojelualueiden hankintaan – enimmäkseen metsien monimuotoisuutta suojelevaan Metso-ohjelmaan – luvattiin 15 miljoonaa euroa.

Urpilaisen ehdotuksesta näitä rahoja ei löytynyt: esimerkiksi luonnonsuojelualueiden hankintaan ei luvattu lisää rahaa, vaan päin vastoin neljä miljoonaa viime vuotta vähemmän.

Vielä keväällä demarit halusivat vaalilupauksissaan muun muassa ”turvata uhanalaisten eläin- ja kasvilajien tulevaisuuden” sekä ”suojella Itämerta ja muita vesistöjä”.

Ympäristöministeri Ville Niinistö hermostui valtiovarainministeriön ehdotuksesta ja ilmoitti ehdottomasti pitävänsä kiinni hallitusohjelman kirjauksista. Ympäristöministeriö saikin budjettiriihestä sille aiemmin luvatut 15 miljoonaa luonnonsuojeluun, Itämeren suojeluunkin lisärahaa tuli miljoona.

Ympäristöministeriössä on epäilty, että valtiovarainministeriön tyrmäävä esitys on neuvottelutaktiikkaa, jossa ensin tehdään raju tarjous, lähdetään tinkimään ja toivotaan, että lopulta luonnonsuojeluun annettava rahoitus jää ympäristöministeriön esitystä ja hallitusohjelman lupausta alemmas.

Taktiikkaa tai ei, käytännössä valtiovarainministeriö käveli esityksessään tuoreen hallitusohjelman yli ja jatkoi suoraan edellisen hallituksen linjalla ympäristörahoituksessa.

”Talousarvioehdotus on laadittu edellisen hallituksen keväällä laatimien valtiontalouden kehysten pohjalle. Niiden päälle on sitten sovitettu hallitusohjelman liitteessä kaksi sovitut säästöt ja menot”, valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen sanoo.

Hallitusohjelmassa vain ei ole sovittuja säästöjä valtiovarainministeriön leikkuriin jääneisiin luonnonsuojelurahoihin.

Mäkinen myöntää, että luonnonsuojelualueiden hankintaan tarkoitettujen rahojen osalta neljän miljoonan leikkaus onkin peräisin suoraan viime kevään valtiontalouden kehyksistä, jotka siis on laatinut edellinen hallitus ja joiden takana on tuolloinen valtiovarainministeri, nykyinen pääministeri Jyrki Katainen (kok).

Monien muiden ministeriöiden kohdalla viime hallituksen hyväksymiä kehyksiä on muutettu hyvinkin paljon. Esimerkiksi demareiden ja kokoomuksen miehittämälle työ- ja elinkeinoministeriölle valtiovarainministeriö ehdottaa 3,3 miljardia, mikä on yli 15 prosenttia enemmän kuin kevään kehyksissä

Budjettiehdotuksen perusteella Urpilaisella ei ole halua tai kiinnostusta muuttaa edellisen hallituksen ympäristörahoituslinjaa, jonka mukaan ympäristöministeriön siivu budjettikakusta edelleen vähenee tulevina vuosina.

Kiistan kääntyminen torjuntavoitoksi antaa kuitenkin toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Vihreän Langan saamien tietojen mukaan esimerkiksi luonnonsuojelualueiden hankintarahoitus luvattiin turvata jo budjettiriihtä edeltäneissä puolueiden puheenjohtajien keskusteluissa.

luonnonsuojelu  budjetti 


Lisää aiheesta:



Viite