Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dodo: Kaupunkiviljelyn suosio kasvaa pääkaupunkiseudulla

12.7.2011 9.36

Saija Räsänen

Kaupunkiviljely kasvattaa suosiotaan kerrostalojen pihoilla pääkaupunkiseudulla, kertoo ympäristöjärjestö Dodo.

Kun jonot perinteisille viljelypalstoille ovat pitkät, on moniin kaupunkeihin ympäri Suomea noussut viljelyksiä joutomaille ja väliaikaiskäytössä oleville alueille. Innostus omatoimiseen viljelyyn on puhjennut järjestön mukaan parin viime vuoden aikana.

Dodolaiset ovat avustaneet viljelmien perustamisessa toimittamalla kerrostalojen pihoille laareja ja kuormalavojen reunuksia, joihin oma kasvimaa on helppo perustaa. Osa asukkaista on perustanut viljelmiä myös omatoimisesti.

"Meidän pihan viljelykset lähtivät liikkeelle kun yksi talomme asukas laittoi pihalle pari ruukkua. Nyt monilla asukkailla on erilaisia ja eri kokoisia ruukkuja ja muita astioita rappujen ovien luona. Ruukuissa kasvaa muun muassa sitruunaruohoa, salaattia, mansikkaa, perunaa ja chiliä", kertoo Vallilassa asuva Santtu Dodon tiedotteessa.

Dodon mukaan asukkaita huolestuttavat viljelyksen aloittamisessa kolme asiaa: kaupungin ilmansaasteet, se, että sato joutuu vääriin suihin tai tuhotöiden kohteeksi sekä naapureiden negatiivinen palaute. Järjestön mukaan pelot ovat usein turhia.

"Kun kasvattaa vihannekset puhtaassa maassa ja huuhtelee tai kuorii sadon, on kaupunkivihannesten syöminen täysin turvallista. Kuluneena parina vuonna ilkivaltakin on ollut viljelyksillä hyvin harvinaista. Monet pihaviljelijät kertovat myös yllättyneensä iloisesti naapureilta saamastaan kannustuksesta", sanoo Dodon kaupunkiviljelijä Pinja Sipari.

ruoka  asuminen  lähiruoka  viljely 
Viite