Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kari Kälviä.
Ääni kuuluviin. Äänisuunnittelijana työskentelevä Kari Kälviä haluaa muuttaa ay-liikettä sisältäpäin. Mikael Ahlfors

Ääni kuuluviin. Äänisuunnittelijana työskentelevä Kari Kälviä haluaa muuttaa ay-liikettä sisältäpäin.

Duunarijärjestöissä vihertää

30.4.2009 8.45

Jukka Vahti

Kun SAK järjestää tasa-arvoseminaarin, vähemmistöjen edustajiksi paneelikeskusteluun kutsutaan muun muassa liikuntavammainen liikunnanohjaaja, transseksuaali – ja vihreä pääluottamusmies.

Tapaus kuvaa osuvasti vihreiden asemaa Suomen suurimmassa ammattijärjestöjen keskusliitossa. Seminaariin osallistunut vihreä pääluottamusmies oli Kari Kälviä. Hän perusti maaliskuussa vihreän ryhmän Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään.

Äänisuunnittelijana työskentelevä Kälviä rikkoo samalla demarien ja vasemmistoliiton rintaman. Hän on tiettävästi ensimmäinen SAK:laisen ay-liikkeen vihreä pääluottamusmies.

Kälviän mukaan JHL-vihreät ajaa tasa-arvoa sekä politiikkaan että sukupuolien välille.

”SAK puhuu kaiken aikaa tasa-arvosta, mutta eritoten keskusjärjestötasolla vallassa ovat miehet, jotka ovat joko vassareita tai sossuja. Ajattelutavan muuttaminen lähtee täältä liittotasolta”, Kälviä sanoo.

Kälviän mukaan vihreät ovat aktivoitumassa muissakin SAK:laisissa liitoissa. Esimerkiksi Palvelualojen keskusliittoon PAMiin ollaan perustamassa vihreää ryhmää.

Ennestään vihreillä on ryhmä muun muassa STTK:laisessa Tehyssä. Vihreästi ajattelevia on paljon korkeakoulutettujen Akavan jäsenjärjestöissä.

Viime viikolla Ylen MOT-ohjelma kertoi, että ammattiyhdistysliike on ohjannut vasemmistopuolueille satoja tuhansia euroja piilopuoluetukea.

Kälviä uskoo, että vasemmistopuolueiden ja ja ay-liikkeen kytkökset saavat liittojen jäsenet kaipaamaan lisää vaihtoehtoja Sdp:n ja vasemmistoliiton rinnalle. Vaihtoehdot tekisivät hänen mukaansa hyvää myös ay-liikkeelle.

”Tavoitteena on, että saamme vihreitä JHL:n edustajistoon. Sitä kautta pääsemme vaikuttamaan ja murramme puoluesidonnaisuuden. Toivottavasti edunvalvontatehtäviin valitaan tulevaisuudessa ihmisiä pätevyyden eikä puolueen perusteella.”

Vihreiden entisen puheenjohtajan Osmo Soininvaaran mielestä demarien ja vasemmistoliiton sementoitu asema ay-liikkeessä on hidastanut yhteiskunnan rakenteellisia uudistuksia kolmikantajärjestelmässä.

Hänen mielestään ay-liikkeen sidonnaisuutta puoluepolitiikkaan on syytä ennemmin vähentää kuin lisätä.

”Hyvä vaihtoehto on, että kaikki puolueet vähentävät otettaan ammattijärjestöistä. Siinä tulee vastaan roolien ristiriita, jos samaan aikaan osallistuu sekä hallitustyöskentelyyn että hallitusta vastustavan yleislakon valmisteluun”, Soininvaara sanoo.

Maailmalla ay-kenttä on jo herännyt vihreän talouden ja viherkaulustyöpaikkojen mahdollisuuksiin. Yhdysvalloissa kymmenenmiljoonan rakennus- ja teollisuusalan työntekijän liitto AFL-CIO ilmoitti helmikuussa perustavansa erillisen keskuksen vihreiden työpaikkojen edistämiseen.

”SAK:ssa vallassa ovat vassari- ja sossumiehet.”

vihreät  työelämä 


Lisää aiheesta:Viite