Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Kansanedustaja Jyrki Kasvi.
Surffaajan asialla. Jyrki Kasvin mielestä verkkoyhteyden katkaiseminen piratismiepäilyn vuoksi on liian järeä rangaistus. Tiina Jutila / Vihreät

Surffaajan asialla. Jyrki Kasvin mielestä verkkoyhteyden katkaiseminen piratismiepäilyn vuoksi on liian järeä rangaistus.

Eduskunta jätettiin pimentoon piratismipäätöksestä

7.5.2009 9.23

Jukka Vahti

Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet jättivät Suomen hallituksen ja eduskunnan pimentoon, kun europarlamentin eilen hylkäämää telekom-lakipakettia valmisteltiin.

Lakipaketin valmisteluun liittyi kiista europarlamentin ja EU:n ministerineuvoston välillä muun muassa siitä, voidaanko kansalaisen nettiyhteys katkaista, jos häntä epäillään piratismista. Parlamentti päätti eilen, että yhteyttä ei voida katkaista ilman oikeuden päätöstä.

Lakipaketin sorvaamista jatketaan nyt sovittelussa parlamentin ja ministerineuvoston välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että koko esitys voi vielä kaatua

"Tilanne, jossa koko telekomlakipaketti voi lopulta kaatua, olisi ehkä voitu estää, jos myös Suomen hallitus olisi ajoissa voinut osallistua sellaisen rakentavan kompromissin muotoiluun, jossa internetin käyttäjien oikeudet olisi turvattu tyydyttävällä tavalla", vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi sanoo.

Hassi ja vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi arvostelevat lakipaketin valmistelua kovin sanoin.

Heidän mielestään lain valmisteluun osallistuneet liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet jättivät Suomen hallituksen ja eduskunnan pimentoon asiassa, joka koskee hyvin perustavanlaatuisia kansalaisoikeuksia.

Jyrki Kasvin mielestä on ristiriitaista, että nettiyhteydestä yritetään tehdä rangaistusväline samaan aikaan kun kansalaisten verkkopalveluita on tarkoitus laajentaa.

"Nettiyhteyden katkaiseminen olisi todella raju juttu. Liikenne- ja viestintäministeriössä on totuttu käsittelemään lähinnä jotain taajuuksia, joista kirjoitetaan jokin asetus, ja ajatellaan, että ei se kauheasti poliitikkoja kiinnosta. Nyt yks kaks siellä ollaankin ihan perusoikeuksien ytimessä", Kasvi sanoo.

Kasvin mielestä lakiesityksen eteneminen sovitteluun on paras vaihtoehto myös Suomen kannalta, koska nykyisessäkin muotoilussa on ongelmia. Sen mukaan nettiyhteyttä ei voitaisi katkaista edes teknisistä syistä.

"Jos yhteyden päässä on esimerkiksi spambot, niin totta kai sille pitää voida tehdä jotain. Mutta se on aivan eri asia kuin yhteyden katkaisun käyttäminen rangaistuksena", Kasvi sanoo.




Viite