Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Eduskuntatalon kulma.
Rahat jakoon. Eduskunta aloitti budjetin käsittelyn.Mikael Ahlfors

Rahat jakoon. Eduskunta aloitti budjetin käsittelyn.

Eduskunta ryhtyi puimaan budjettia

14.9.2010 16.10

Saija Räsänen

Valtion ensi vuoden budjetin käsittely käynnistyi tänään tiistaina eduskunnassa puolueiden ryhmäpuheenvuoroilla. Lähetekeskustelut jatkuvat tämän viikon ajan.

Valtion budjetti on nyt reilusti alijäämäinen, ja sen kaventamisessa on vihreiden mukaan suuri urakka.

"Budjetin alijäämän supistaminen edellyttää julkisen sektorin tuottavuuden parantamista, työurien pidentämistä ja korkeaa työllisyyttä", sanoi vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö budjettikeskustelussa.

Hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen vaatii vihreiden mukaan rohkeutta veropohjan laajentamiseen. Hallituksen vihreän verouudistuksen tavoite on siirtää verotuksen painopiste työn verotuksesta kulutukseen ja ympäristökuormitukseen.

Vihreiden mielestä pienituloisille täytyy kompensoida kulutusverojen nousua, jotta verotuksen painopisteen muutos ei vahingossa ruoki tuloeroja.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä hallituksen nykyinen veropolitiikka on tie kohti tasaveroa, eikä välillisten maksujen korottaminen ole ratkaisu ongelmiin.

"Hyvätuloisten tulovero on keventynyt, mutta kunnallisvero, arvonlisävero ja kiinteistövero kasvavat. Pienituloinen käyttää kaikki tulonsa välttämättömyyksiin: ruokaan, lääkkeisiin, vaatteisiin ja asumiseen", Arhinmäki sanoi.

Vasemmistoliitto ehdottaa ensi budjettiin pääoma- ja osinkotulojen progressiivista verottamista, varallisuusveron palauttamista, ydinvoimaloiden polttoaineveroa ja pörssiveroa.

Hallituksen energiaverouudistuksen ympäristövaikutuksia Arhinmäki kuvaili kyseenalaisiksi.

Kokoomuksen mukaan seuraavan budjetin edistysaskeleita ovat jo sovitut aikeet tukea eläkeläisiä 30 miljoonalla eurolla sekä minimipäivärahojen ja lapsilisien sitominen indeksiin.

Vihreälle verouudistukselle kokoomus kertoi antavansa täyden tuen, sillä se kannustaa puolueen mukaan työn tekemiseen.

budjetti 




Viite