Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Effi: Parodian teko luvanvaraiseksi

1.10.2009 12.21

Eelis Hemberg

Sananvapautta ja yksityisyyden suojaa ajava Electronic Frontier Finland ry, eli Effi kommentoi tänään torstaina tiedotteessaan Helsingin käräjäoikeuden päätöstä tuomita Matti Nikki sakkorangaistukseen.

Nikki oli parodioinut nettisivuillaan tapaa, jolla Pelastakaa Lapset ry hoitaa poliisille kuuluvia viranomaistehtäviä. Nikki painotti sivustolla, että kyse on parodiasta.

"Oikeuden viesti on selvästi, että vain vakavia asioita saa sanoa", Effin hallituksen jäsen Lars Wirzenius kommentoi tapahtumaa tiedotteessa.

"Hyvä hallintoalamainen jättää siis lehdistötiedotteenkin lyhyeksi. Minä olen nyt hiljaa."

Effi tulkitsee, että käräjäoikeuden päätöksen mukaan parodia ei saa olla halventava eikä samankaltainen kuin kohteensa. Erityisen raskauttavaa on, jos parodia on lisäksi epäonnistunut, Effi kommentoi.

"Ehdotamme parodian käytön tekemistä luvanvaraiseksi", Effin hallituksen jäsen Leena Romppainen sanoo.

"On tarpeen määritellä kansalliset laatukriteerit parodialle. Luvan saamiseksi tarvittaisiin psykiatrin puoltava lausunto, kirjallisuuden professorin arvio teoksesta, jolle lupaa haetaan, sekä rikosrekisteriote."

Lisäksi Effi esittää, että parodiaan käytettäviä lupia hallinnoivana viranomaisena toimii jatkossa sisäasiainministeriön arpajais- ja asehallintoyksikkö.

Nikki sai 40 päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyy 240 euroa. Korvauksia Nikki joutuu maksamaan vajaa 2 600 euroa sekä 5 774 euroa oikeudenkäyntikuluja.

digioikeudet  internet 
Viite