Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Green Xchange

Green Xchange -logo.
Lisää ekopatentteja. Green Xchange haastaa Eco-Patent Commonsin.Green Xchange

Lisää ekopatentteja. Green Xchange haastaa Eco-Patent Commonsin.

Ekopatentteja vapautetaan kohta kilvan

4.11.2009 10.15

Lasse Leipola

Ympäristöä säästävän teknologian patenttien jakamista edistävä Eco-Patent Commons saa kilpailijan. Asiasta kertoo New York Times.

Muun muassa kuvien, musiikin ja videoiden vapaampaa lisensointia ajava Creative Commons -järjestö on kehittänyt uuden Green Xchange -konseptin, jossa ovat mukana urheiluvälinevalmistaja Nike ja elektroniikkaketju Best Buy.

Toisin kuin Eco-Patent Commons -ekopatenttivaihdossa, jossa patentit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä, tarkoituksena on rajata ja valvoa tarkasti, kuka käyttää mitäkin patenttia. Patentin haltija voi myös periä kiinteää vuosimaksua sen muilta käyttäjiltä.

Green Xchangen mukaan tällaisten rajoitteiden ansiosta yritykset uskaltavat vapauttaa arvokkaampia ekopatentteja kuin yritysten kansainvälisen kestävän kehityksen neuvoston Eco-Patent Commonssissa.

Ideana on, että yritykset voivat jakaa patenttejaan toisilla toimialoilla toimiville yrityksille. Esimerkiksi Nike voisi jakaa kengänpohjiin liittyviä patentteja vaikkapa rengasteollisuudelle.

ympäristöteknologia 




Viite