Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Britney Schmidt/Dead Pixel VFX/Teksasin yliopisto, Austin

Järvi jään sisällä. Tutkijat pääsivät järvien jäljille tutkimalla kuun pinnan rosoisia alueita.Britney Schmidt/Dead Pixel VFX/Teksasin yliopisto, Austin

Järvi jään sisällä. Tutkijat pääsivät järvien jäljille tutkimalla kuun pinnan rosoisia alueita.

Elämää avaruudessa? Nasan uusi löytö nostaa todennäköisyyttä

17.11.2011 10.03

Sammeli Heikkinen

Maapallon ulkopuolisen elämän todennäköisyys on noussut hieman Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uuden löydön vuoksi. Galileo-luotaimen kuvien tuoreen analyysin perusteella Jupiterin kuussa Europassa voi olla suuria määriä nestemäistä vettä lähempänä pintaa kuin on aiemmin oletettu.

Europasta saatujen kuvien ja tietojen perusteella on jo aiemmin päätelty, että kuuta peittää jopa sata kilometriä syvä meri. Koska Europa on valtavan kaukana auringosta, meri on kuitenkin kauttaaltaan jään peitossa. Jääkerroksen paksuudeksi on arvioitu 15 kilometriä.

"Erään tieteellisessä yhteisössä vallalla olevan mielipiteen mukaan jääpeitteen paksuus on pahasta biologiselle kehitykselle", tuoreen tutkimuksen pääkirjoittaja Britney Schmidt Teksasin yliopistosta Austinista kertoo Nasan tiedotteessa.

Nature-lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että myös paksun jääkerroksen sisällä – siis kuuta peittävän meren ja kuun pinnan välillä – on sulan veden muodostamia laajoja ja matalia järviä.

Tämä taas viittaa siihen, että kuuta peittävästä merestä nousee vettä ylöspäin kohti kuun pintaa ja pintajäätä vastaavasti painuu alaspäin kohti merta. Tutkimuksen mukaan tällainen yhteys meren ja kuun pinnan välillä nostaa elämän todennäköisyyttä Europassa.

Tutkijat pohjaavat teoriansa veden ja jään kierrosta muun muassa Maassa tehtyihin havaintoihin jäätikköhyllyjen ja -virtojen liikkeistä.

Tutkimuksen tekijät muistuttavat, että kyseessä on kuitenkin teoria, jonka todenperäisyys voidaan varmistaa vain, jos Europan pinnalle lähetetään luotain tutkimaan jään ja meren koostumusta.

avaruus  nasa  europa 




Viite