Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

European Commission

José Manuel Barroso
Voimaa ympäristöstä. Ympäristö- ystävällisempi Eurooppa on José Manuel Barroson mukaan myös taloudellisesti vahvempi. European Commission

Voimaa ympäristöstä. Ympäristö- ystävällisempi Eurooppa on José Manuel Barroson mukaan myös taloudellisesti vahvempi.

EU-maat laimentavat ilmastopakettia

17.10.2008 15.34

Taina Tervonen

Euroopan neuvosto vaatii uusia reunaehtoja komission ja parlamentin esityksille EU:n ilmastopaketista.

Tällä viikolla Brysseliin huippukokoukseen kokoontuneet jäsenmaat esittivät muun muassa, että mahdollinen siirtymä 30 prosentin päästövähennystavoitteeseen tulee toteuttaa yhteispäätösmenettelyn kautta, eli siitä päättäisivät parlamentti ja neuvosto yhdessä.

Jokaisen maan pitäisi myös saada itse päättää päästöhuutokaupasta saatujen tulojen käytöstä.

Sekä komissio että asiasta viime viikolla äänestänyt parlamentin ympäristövaliokunta puoltavat päästövähennystavoitteiden korottamista 20 prosentista 30 prosenttiin automaattisesti, jos kansainvälinen ilmastosopimus saadaan aikaan Kööpenhaminassa joulukuussa 2009.

Ympäristövaliokunnan mukaan päästöhuutokaupan tulot tulee käyttää ympäristöprojekteihin, joista puolet pitää toteuttaa kehitysmaissa.

Kansainvälinen rahoituskriisi varjostaa ilmastopaketin neuvotteluja. Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso muistutti ennen huippukokousta, että ympäristöystävällisempi Eurooppa on myös taloudellisesti vakaampi ja vahvempi.

ilmastoneuvottelut 
Viite