Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU patistaa integroimaan romaneita - puoli miljardia porkkanana

6.4.2011 10.02

Saija Räsänen

Eu-komissio patistaa jäsenmaita laatimaan kansalliset strategiat romanien integroimiseksi yhteiskuntaan. Kuudessa EU-maassa toteutettu tutkimus osoittaa, että integroinnissa on vielä tekemistä: vain 42 prosenttia romanilapsista suorittaa alemman perusasteen koulutuksen loppuun, kun koko EU:n keskiarvo on 97,5 prosenttia.

Romanien työllisyysaste on muuta väestöä alhaisempi ja heidän asunnoistaan puuttuvat usein perusmukavuudet, kuten vesi tai sähkö. Myös romanien terveys reistailee muita enemmän: heidän elinajanodotteensa on 10 vuotta alhaisempi kuin EU:n keskiarvo, joka on miehillä 76 vuotta ja naisilla 82 vuotta.

Komission mukaan romanien saamisesta mukaan yhteiskuntaan voisi olla taloudellista hyötyä. Romanien osuus työikäisestä väestöstä kasvaa, koska heidän keski-ikänsä on vain 25 verrattuna koko EU:n 40 vuoden keski-ikään.

Maailman pankki on arvioinut tuoreessa tutkimuksessaan, että romanien integroinnin talousvaikutukset voisivat olla joissakin maissa vuositasolla noin 0,5 miljardia euroa, kun romanit siirtyisivät työmarkkinoille, valtion sosiaaliavustusten kulut vähenisivät ja tuloverot kasvaisivat.

Jäsenvaltioiden on esitettävä kansalliset romanistrategiansa vuoden 2011 loppuun mennessä ja eriteltävä niissä, miten ne aikovat edistää tavoitteiden saavuttamista. Suomessa arvioidaan olevan noin 11 000 romania.

romanit  talous 
Viite