Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU:n uudet energiamääräykset eivät kelpaa Kuntaliitolle

27.6.2011 11.54

Saija Räsänen

Kuntaliitto suhtautuu penseästi Euroopan unionin valmisteilla olevaan energiatehokkuusdirektiiviin. Uudistus aiheuttaisi kunnille satojen miljoonien eurojen lisäkustannukset vuosittain.

"Jo tällä hetkellä välttämättömiä rakennusten korjaustöitä jää tekemättä useiden kymmenien miljoonien edestä", huomauttaa Kuntaliiton energiainsinööri Kalevi Luoma liiton tiedotteessa.

Direktiivi velvoittaisi myös energian myyjät tai jakelijat säästämään asiakkaidensa energiaa vuosittain 1,5 prosenttia liikennepolttoaineita lukuun ottamatta. Nykytilanteessa riittää, että myyjät tiedottavat asiakkailleen näiden kulutuksesta ja energiansäästömahdollisuuksista ja opastavat energian järkevään käyttöön.

Luoma epäilee, että toteutuessaan direktiivi romuttaisi kuntien ja työ- ja elinkeinoministeriön välisen energiatehokkuussopimusjärjestelmän.

"Uhanalaisina ovat esimerkiksi sopimuksiin liittyvät energiakatselmus- ja investointiavustukset. Välttämättömät rakennusten korjaustoimenpiteet saattavat jäädä edelleenkin toteuttamatta tai siirtyä tulevaisuuteen, mikäli huomio kiinnitetään yksinomaan energiakorjauksiin", Luoma sanoo.

Mikäli viime viikon keskiviikkona annettu direktiivi hyväksytään, se tulee voimaan tammikuussa 2014.

kunnat  energiankulutus  energia 
Viite