

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
29.4.2009 12.00
Etätyö parantaisi työssäjaksamista, saisi työntekijän luovuuden kukkimaan ja vähentäisi työmatkoista aiheutuvia päästöjä. Työnantajien epäluulot ja työkavereiden kateus ovat kuitenkin toistaiseksi hidastaneet etätyön yleistymistä, todetaan työministeri Tarja Cronbergille (vihr) keskiviikkona luovutetussa raportissa.
Tilanne saattaa muuttua jo lähitulevaisuudessa, kun pienestä pitäen erilaisiin sosiaalisiin verkkopalveluihin tottuneet sukupolvet valloittavat työmarkkinat. Sitä ennen tarvitaan kuitenkin perusteelinen muutos myös johtamiskulttuurissa ja työnantajan ja työntekijän välisissä suhteissa.
"Nettisukupolvi tuskin enää edes erikseen puhuu etätyöstä, vaan se on heille hyvin luonteva työn organisoinnin malli. Se on jotain, mitä he tulevat edellyttämään työnantajalta", sanoo raportin tehnyt professori Sirkka Heinonen Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.
Heinosen mukaan suurin pullonkaula etätyön yleistymiselle on luottamuspula.
"Johtamiskulttuurin tarvitaan muutos. Luottamuksesta tulee uusi johtajuuden osaamiskriteeri", Heinonen sanoo.
Raportissa esitetään kansallisen etätyökampanjan käynnistämistä. Raportin tekijöiden mielestä kampanjalla voitaisiin osaltaan vastata suurten ikäluokkien eläköitymisen aiheuttamiin ongelmiin, ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen ja luovuuden edellytysten parantamiseen.
Tweet