Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Facebookista tuli Israelin turvallisuusmiesten uusi työkalu

22.7.2011 11.17

Saija Räsänen

Suomalaisen ihmisoikeusaktivistin Johannes Hautaviidan matka Israeliin päättyi pari viikkoa sitten rajalle, kun turvallisuusviranomaiset tarkastivat, mihin Facebook-ryhmiin Hautaviita kuuluu. Hautaviidan profiilista löytyvät muun muassa ryhmät "Vapaan Palestiinan puolesta" ja "The Israeli Committee Against House Demolitions".

Hautaviidan tarkoitus oli osallistua jälleenrakennusleirille, jolla pystytetään taloja Israelin joukkojen puskutraktoreilla tuhoamien palestiinalaiskotien tilalle, mutta matkansa viralliseksi tarkoitukseksi hän kertoi turismin. Tarina ei kuitenkaan, kiitos Facebookin, ollut rajaviranomaisten silmissä uskottava.

"Seilasin tunnin sisään ja ulos kuulusteluhuoneesta ja multa kyseltiin tarkkaan, mitä olen tekemässä. Lopuksi he näyttivät minulle Facebook-profiilini ja kysyivät, oletko tuo sinä ja kun vastasin ´joo´, he sanoivat, että jos olet näissä ryhmissä mukana, se riittää meille käännytysperusteeksi", Hautaviita kertoo.

Facebookin tarkastaminen ei tullut Hautaviidalle yllätyksenä, mutta hän ei ollut kuullut, että ketään olisi aiemmin käännytetty vain sen perusteella.

"Tiesin kyllä, että kannattaisi vaihtaa nimi Facebookissa, ja olin sen tehnytkin, mutta muutos ei ollut ehtinyt rekisteröityä tarpeeksi nopeasti. En mä toisaalta sen kummemmin yrittänyt peitellä tiettyihin ryhmiin kuulumista – kaikkea ei saa netistä pois, ja jos haluaa olla tuossa kysymyksessä aktiivinen, se meinaa sitä, että riskin vain ottaa", Hautaviita sanoo.

Facebookin käyttäminen käännytysperusteena on uutta myös mediatutkija Tapio Kujalalle. Hän tekee väitöskirjaa Lähi-idän mediasodasta ja on työskennellyt Lähi-idässä noin viidentoista vuoden ajan muun muassa ulkoministeriön mediaprojekteissa. Näihin vuosiin on mahtunut kuutisenkymmentä rajanylitystä.

Kujala on havainnut, että Israelin turvallisuusviranomaiset jakavat maahan saapujat rajalla erilaisiin riskiprofiileihin.

Tästä kertoo se, että passintarkastuksessa maahan saapujille jaetaan eriväriset laput, joiden perusteella heidät ohjataan sisään eri porteista. Lapun väristä riippuu, vastaako matkalainen kahteen turvallisuusviranomaisen kysymykseen vai viedäänkö hänet takahuoneeseen yksityiskohtaisempiin kuulusteluihin.

Tarkimmin viranomaiset syynäävät Kujalan mukaan läpi nuoret, ensi kertaa maahan saapuvat ja rinkkamatkustajat. Hautaviita täytti kaikki nämä kolme tuntomerkkiä, joten Kujala epäilee, että hänet olisi karkotettu joka tapauksessa.

"Uutta minulle on kyllä se, että tsekataan Facebook-profiili ja se, mihin ryhmiin kuuluu. En ole kuullut, että niitä olisi aiemmin katsottu", Kujala sanoo.

Ulkoministeriössäkään ei ole tietoa aiemmista Facebook-karkotuksista.

"Ei korviini ole kantautunut vastaavia tapauksia, että olisi Facebookista haettu tietoja ja sen perusteella käännytetty. Kyllähän tänä päivänä Facebookia käytetään mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, joten ei tämä tunnu mitenkään ennenkuulumattomalta", sanoo Seppo Taurén ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Kujalan mielestä Israelin turvallisuusviranomaiset ovat nyt herkempiä ja varovaisempia kuin aikoihin. Tähän ovat hänen mukaansa vaikuttaneet Flotilla-avustuslaivueen pyrkiminen maahan, paikallisten ja kansainvälisten rauhanjärjestöjen mielenilmausten lisääntyminen sekä palestiinalaisten itsenäistymispyrkimykset.

"Vuoden 2005 jälkeen palestiinalaisalueille on saapunut noin 7000 solidaarisuusaktivistia. Lisäähän se huolta kansainvälisestä mielipiteestä. He pyrkivät estämään ihmisten identifioitumisen palestiinalaisiin. Vähän epätoivoisilta keinot kyllä tuntuvat", Kujala sanoo.

 




Viite