Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima / Toshiba

Toshiban ehdotus Fennovoimalle.
Toinen vaihtoehto. Havainnekuvassa Hanhikiven voimala Toshiban reaktoriratkaisulla toteutettuna.Fennovoima / Toshiba

Toinen vaihtoehto. Havainnekuvassa Hanhikiven voimala Toshiban reaktoriratkaisulla toteutettuna.

Fennovoima aloittaa neuvottelut venäläisfirman kanssa

5.4.2013 11.32

Lasse Leipola

Fennovoiman hallitus on päättänyt aloittaa neuvottelut venäläisen Rosatomin kanssa. Yhtiö harkitsee Rosatomin 1 200 megawatin AES-2006-painevesilaitoksen hankkimista Hanhikiven voimalan reaktoriksi.

”Jos Fennovoima valitsee Rosatomin, laitostyyppi päivitetään vastaamaan uusimpia suomalaisia turvallisuusvaatimuksia. Parhaillaan Rosatomilla on tilaukset rakentaa 19 vastaavantyyppistä voimalaa eri puolille maailmaa. Lisäksi yhtiö rakentaa kahdeksaa reaktoria kotimaassaan Venäjällä”, yhtiön tiedotteessa todetaan.

Toinen vaihtoehto on japanilaisen Toshiban valmistama 1 600 megawatin kiehutusvesilaitos EU-ABWR. Sen kanssa Fennovoima aloitti neuvottelut helmikuun lopulla. Myös ranskalaista Arevaa on pidetty vaihtoehtona, mutta neuvotteluja ei ole aloitettu.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoi Ylelle helmikuussa selvittävänsä oikeustoimien mahdollisuutta, jos Fennovoimaa valitsee Rosatomin reaktorin, sillä eduskunnalle jättämässä periaatepäätöshakemuksessaan Fennovoima nimesi mahdollisiksi laitostoimittajiksi vain Arevan ja Toshiban.

ydinvoima 
Viite