Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
SXC
Vähemmän tätä. Kaikki haluavat vähentää päästöjä, mutta riittääkö 50 prosenttia 2050 mennessä vai pitäisikö tavoitella 80 prosenttia?
3.7.2008 13.14
Kahdeksan vauraimman teollisuusmaan johtajat kokoontuvat ensi viikolla Japanissa. Huippukokouksen yhteydessä johtajat neuvottelevat ilmastotavoitteista paitsi keskenään myös nopeasti kasvavien talouksien kuten Kiinan, Intian ja Brasilian johtajien kanssa.
Valkoinen talo varoitteli tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että G8-maat eivät voi keskenään ratkaista ilmasto-ongelmaa, koska kehittyvien talouksien päästöt kasvavat niin nopeasti.
”Kaikkien YK:n ilmastosopimukseen osallistuvien valtioiden tulisi olla läsnä ilmastoneuvotteluissa”, Dan Price sanoi.
Price, joka on presidentti Bushin neuvonantaja kansainvälisissä talousasioissa, uskoo, että G8-maat voivat kuitenkin päästä yhteisymmärrykseen hiilidioksidipäästöjen puolittamisesta 2050 mennessä.
Britannian ympäristöministeri Hilary Benn muistutti keskiviikkona, etteivät teollisuusmaiden raportoimat päästöt paljasta koko totuutta.
”Jos haluamme puuttua ilmastonmuutokseen ja luoda vahvan vähäpäästöisen talouden, päästöjä on vähennettävä paitsi Britanniassa myös kansainvälisesti”, Benn sanoi Reutersin mukaan.
Esimerkiksi Britannian päästöt vähenivät tuoreen raportin mukaan 1992–2004 välisenä aikana noin viidellä prosentilla. Todellisuudessa päästöt kuitenkin kasvoivat noin 18 prosentilla, kun huomioon otettiin maahan tuotujen tavaroiden aiheuttamat päästöt.
”Juuri sen vuoksi haluamme saada aikaan pitkän aikavälin ilmastosopimuksen, johon osallistuvat kaikki suurimmat taloudet”, Benn sanoi. Hänen mukaansa tavoitteena tulisi olla päästöjen puolittaminen 2050 mennessä.
Ympäristöjärjestöt ovat kuitenkin vaatineet kovempia tavoitteita. WWF:n raportin mukaan, että nyt tulisi tavoitella 40% päästövähennyksiä 2020 mennessä ja 80% vähennyksiä 2050 mennessä.
”Aika loppuu. Meillä on 10–15 vuotta aikaa saada maailmanlaajuiset päästöt laskemaan”, sanoo Saksan WWF:n ilmasto-ohjelman johtaja Regine Günther.
Hänen mukaansa maailma on tienristeyksessä, jossa päättäväinen toiminta voi johtaa taloudelliseen menestykseen.
ilmastonmuutos 
Tweet