Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tuleeko valmista? Greenpeacen mukaan Areva kamppailee uusien suunnittelu- ja rakennusongelmien kanssa.

Tuleeko valmista? Greenpeacen mukaan Areva kamppailee uusien suunnittelu- ja rakennusongelmien kanssa.

Greenpeace: Areva mokailee taas ydinvoimalan rakentamisessa

22.7.2011 9.53

Saija Räsänen

Ranskalaisen Arevan Suomeen rakentama maailman ensimmäinen EPR-ydinreaktori on törmännyt jälleen uusiin suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviin ongelmiin ja valmistuu siksi yhä enemmän myöhässä, arvostelee ympäristöjärjestö Greenpeace.

Greenpeace perustaa väitteensä Säteilyturvakeskuksen eli STUKin uusimpiin valvontaraportteihin. STUKin raporttien mukaan reaktorin ongelmat liittyvät automaattiseen ohjausjärjestelmään ja puutteellisiin onnettomuus- ja riskianalyyseihin.

Rakentamisen laadusta löytyisi parantamisen varaa varavoimadieselgeneraattoreiden, hätäjäähdytysjärjestelmien, sähkökaapelointien, radioaktiivisia materiaaleja sisältävien altaiden, ydinpolttoaineen siirtämiseen käytettävän nosturin ja reaktorirakennuksen tukirakenteiden osalta.

Myös Ranskassa paljastui tällä viikolla vastaavia ongelmia Flammanvillen EPR-työmaalla.

Greenpeacen mukaan ydinvoimalahankkeen kokonaiskustannukset lähestyvät nyt tuplaa alkuperäiseen kolmeen miljardiin verrattuna.

“Niin sanotut ´kolmannen sukupolven’ ydinvoimalat, joihin EPR kuuluu, ovat osoittautuneet täydelliseksi epäonnistumiseksi, sillä niiden rakentamisessa yhdistyvät monimutkaiset ja viimeistelemättömät suunnitelmat tuottajiin, jotka leikkaavat kustannuksia kaikilla mahdollisilla tavoilla laadusta piittaamatta,” sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

 

ydinvoima  ydinvoimala 
Viite