Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace: Ydinvoiman kannattajat saivat viime eduskuntavaaleissa vaalirahaa tuplasti vastustajia enemmän

28.6.2010 11.08

Saija Räsänen

Kahta uutta ydinvoimalaa kannattavat kansanedustajat saivat viime eduskuntavaaleissa yrityksiltä, etujärjestöiltä ja säätiöiltä keskimäärin tuplamäärän vaalirahaa ydinvoiman vastustajiin verrattuna, käy ilmi Greenpeacen tekemästä selvityksestä.

Ydinvoiman lisärakentamista vastustava kansanedustaja sai Greenpeacen mukaan viime eduskuntavaaleissa yrityksiltä, etujärjestöiltä ja säätiöiltä noin 13 000 euroa vaalirahaa, yhden reaktorin kannattaja 24 000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 30 000 euroa.

Jos tarkastellaan yritysten myöntämiä tukia, ydinvoiman vastustaja sai tukea keskimäärin 3000 euroa, yhden reaktorin kannattaja 7000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 14 000 euroa.

"Rahoitus vaikuttaa siihen, kenellä on varaa tosissaan pyrkiä eduskuntaan. Lisäksi lienee selvää, että vaalirahoitus vaikuttaa siihen, ketä kansanedustaja kuuntelee päätöksiä tehdessään", sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta järjestön tiedotteessa.

Greenpeacen mukaan vaalirahoittajista tai rahoittajien ydinvoimaan liittyvistä intresseistä on vaikea saada selkoa. Nykyiset kansanedustajat saivat viime eduskuntavaaleissa noin 1,5 miljoonan euron edestä säätiöiden ja yhdistysten antamaa vaalirahaa, jonka antajasta ei ole tietoa.

ydinvoima  vaalirahoitus 
Viite