Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hallitus haluaa vallankumouksen energiapolitiikkaan

15.10.2009 14.59

Jukka Vahti

Suomi yrittää vähentää päästöjään vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990-luvun tasosta.

Tavoite linjataan hallituksen tänään hyväksymässä ilmasto- ja energiapoliittisessa tulevaisuusselonteossa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomi linjaa pitkän aikavälin ilmastotavoitteitaan.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) arvioi tavoitetta torstaina niin kunnianhimoiseksi, että sen kohdalla voidaan puhua "ilmasto- ja energiapolitiikan vallankumouksesta".

"Muutoksen suuruuteen nähden tämän vallankumoustermin käyttö on täysin perusteltua", Vanhanen sanoi.

Selonteossa esitellään neljä toisistaan poikkeavaa tulevaisuusskenaarioita, joissa tavoitteeseen päästään toisistaan poikkeavilla energia-, alue- ja elinkeinopoliittisilla ratkaisuilla.

"Vähäpäästöiseen yhteiskuntaan siirtymisen kustannusten arvioiminen on vielä kovin haastavaa, koska puhutaan niin pitkästä aikajänteestä. Tulevaisuusselonteossa ei myöskään lyödä lukkoon mitään tiettyä polkua kohti tuota päästötavoitetta", selonteon valmistelusta vastannut vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen sanoi.

Tulevaisuusselonteko sai tuoreeltaan myönteisen vastaanoton ympäristöjärjestöiltä. Esimerkiksi Maan ystävät pitää selontekoa tärkeänä avauksena ilmastopolitiikassa, mutta kannustaa hallitusta ottamaan vielä lisäaskeleita.

"Hallituksen on nyt varmistettava päästövähennysten toteutuminen järeimmällä mahdollisella ohjauskeinolla: vuosittaisiin ilmastotieteen edellyttämiin päästövähennyksiin velvoittavalla ilmastolailla. Hyvätkin keinopaketit ilmastokatastrofin välttämiseksi jäävät toteutumatta ilman johdonmukaista ja ennustettavaa lainsäädäntökehikkoa", kampanjakoordinaattori Meri Pukarinen toteaa Maan ystävien tiedotteessa.




Viite