Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Viiskulman terveysasema.
Mihin matka? Kokoomus haluaa vähentää Helsingin terveysasemien määrää, vihreät korostavat lähipalveluiden tärkeyttä. Viiskulman terveysasemalla on muun muassa neuvola ja päihdetyöntekijän vastaanotto.Iiro Törmä

Mihin matka? Kokoomus haluaa vähentää Helsingin terveysasemien määrää, vihreät korostavat lähipalveluiden tärkeyttä. Viiskulman terveysasemalla on muun muassa neuvola ja päihdetyöntekijän vastaanotto.

Haluavatko vihreät lakkauttaa terveysasemia Helsingissä, Turussa tai Tampereella?

19.4.2013 12.30

Päivi Hujakka

Vihreät haluavat turvata erityisesti heikossa asemassa olevien kuntalaisten lähipalvelut.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) esitti alkuvuodesta Helsingin Uutisissa, että Helsingin terveysasemien määrä voitaisiin vähentää nykyisestä 26:sta muutamaan. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Lasse Männistön mukaan sopiva määrä olisi neljä isoa terveysasemaa.

Helsingin vihreät eivät ole samaa mieltä. Vihreät haluavat korostaa lähiterveysasemien tarpeellisuutta ja tukitoimintoja lapsiperheille ja eriarvoisessa asemassa oleville asukkaille.

Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari toteaa, että kokoomuksen esitys Helsingin neljästä suuresta terveysasemasta oli hihasta vedetty heitto. Vihreille terveysasemauudistus ei ole säästöprojekti eikä tarkoita lähiasemien lakkauttamista.

Karin mukaan keskusterveysasemille on tarkoitus keskittää erikoissairaanhoito sekä mahdollistaa iltavastaanotto. Samalla kun keskus- ja lähiterveysasemien toimintaa ollaan uudistamassa on tarkoitus pohtia eriarvoisessa asemassa olevia lapsiperheitä.

“Pitää miettiä, voitaisiinko lapsiperheiden tukipalvelut yhdistää esimerkiksi perhekeskuksiin. Virastotasolla lapsiperheiden neuvola- ja perhetyö jo toimivat samassa yksikössä,” Kari sanoo.

Turussa on kuusi terveysasemaa ja kaksi lähipalvelupistettä. Terveysasemia ei ole esitetty lakkautettaviksi lähitulevaisuudessa.

“Emme ole Turun valtuustoryhmässä keskustelleet asiasta, koska se ei ole ollut Turussa ajankohtainen. Sinänsä olemme Turussakin rakenteellisten uudistusten tarpeessa, koska terveydenhuollon menot kasvavat nopeammin, mitä tulot sallisivat”, sanoo Turun vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Elina Rantanen.

Rantasen mukaan valmiutta tällaisiin muutoksiin vihreissä on, mutta hän ei tiedä, miten muutokset tulevat koskemaan terveyskeskusverkkoa. Näillä näkymin vihreät eivät salli terveysasemien karsimista.

Tampereen vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Olli-Poika Parviaisen mukaan Tampereella suurin sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvä lähiaikojen uudistus lienee Pyynikin sosiaali- ja terveysaseman käyttöönotto. Sinne on siirtymässä useita eri palveluja. Tämä muuttaa läntisen Tampereen palveluverkkoa aika paljon.

“Meillä ei ole kategorista kantaa palvelujen järjestämispaikkaan. Ensisijaisesti haluamme kuitenkin turvata sellaiset lähipalvelut, jotka koskettavat syystä tai toisesta heikommassa asemassa olevia asukkaita. Olemme aiemmin hävinneet äänestyksessä sosiaaliasemien keskittämisasiassa, jossa halusimme turvata matalan kynnyksen sosiaalipalveluja alueilla,” Parviainen sanoo.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen keskittämiseen Tampereen vihreät suhtautuvat kriittisesti. Muilla sektoreilla vihreät ovat priorisoineet pienten lasten mahdollisuuden lähikouluihin.

terveydenhuolto 


Lisää aiheesta:



Viite