Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hassut ”palvelut” kiehtovat matkailijaa

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

1.11.2012

Vesa Sisättö

Elämysmatkailijat kansoittivat sunnuntaina Perusjärven, Suomen viimeisen kunnan kirkonkylän raitin. Väkeä veti paikalle vuosittaiset kuntavaalit, joiden avauksessa puolueet esittelivät ideoitaan Perusjärven kehittämiseksi sekä kilpailivat kahvi- ja pullakilpailujen sarjassa.

Voittajaksi kahvisarjassa päätyivät vihreät, joiden tarjoama ayurvedisten entisten lapsityöläisten poimima jamaikalainen vuoristolatte todettiin ylivoimaiseksi. Pullasarjan voitti keskustan ylituotantoviljasta jauhettu leetta, jossa mausteena oli vain rakkautta puhtaaseen 1950-luvun maaseutuun ja hiukan kanelia.

Perusjärven matkailuhittejä on aito, riemukas kunnantalo. Sen istuntosalissa lapset voivat paukuttaa pöydälle alkuperäismallisella puheenjohtajan nuijalla koloistaan ryömiviä aloitteita. Aikuisille on tarjolla hierontaa ja kähmintää kunnan ainoan ravintolan kabinetissa.

Perusjärven vakituiset asukkaat ovat tyytyväisiä kunnan järjestämiin palveluihin, kuten ”terveyskeskukseen” ja ”kunnankirjastoon”, jotka nykyasiakkaan mielestä voivat tuntua kummallisilta.

”Oma suosikkini kuntamme verovaroilla tuotetuista palveluista on lasten päivähoito”, kertoo Perusjärven asukasyhdistyksen puheenjohtaja Miajemiliinaniina Pentelsuu-Jörkka. ”Kuntamallissa rasittavaa ovat tietenkin jatkuvat vaalit – turistien vuoksi järjestämme niitä vuosittain, vaikka esimerkiksi kerran neljässä vuodessa voisi olla järkevämpi malli.”

Perusjärvi pääsi viime vuonna Unescon kulttuuriperintökohteeksi. Kuntien paluuta Suomen kartalle ei kuitenkaan kannata odottaa henkeä pidätellen, sillä kansalaisuuden ja kuntalaisuuden korvannut asiakkuus on osoittanut jo tuottavuutensa. ”Asiakas on aina oikeassa, kaunis ja nuori – toisin kuin kuntalainen, joka on jotenkin tympeä eikä kuluta kadehdittavia tuotteita”, tuhahti Suomen toimitusjohtaja Goliath Busines Profit taannoin.

Turun toriparkkiin ei sijoiteta ydinjätettä

Turun toriparkkia vuosikymmenet ajanut poliitikkojen ja liike-elämän päättäjien joukko voi viimeinkin huoahtaa. Parkkiluola toteutetaan lähivuosina!

”Ratkaisevaa oli yhdistää hankkeeseen uusia osa-alueita, joiden suhteen saatoimme tehdä kompromisseja. Toriparkki sai paljon enemmän kannatusta, kun luovuimme neuvotteluissa toriparkin yhteyteen kaavailluista ydinjätteen loppusijoitusluolasta ja ongelmajätelaitoksesta”, kehaisee toriparkin kannattajiin kuuluva konsulentti Helinä Abokrankheit. ”No, saatetaan johonkin toriparkin nurkkaan jemmata vähän venäläistä matala-aktiivista, kun teimme sopimuksetkin jo, mutta sitä tuskin kaupunkilainen huomaakaan”, Abokrankheit lisää.

Toriparkin vastustajat yrittivät viime hetkiin asti vedota muun muassa siihen, että yksityisautoilu on loppunut jo 10 vuotta sitten polttoaineiden kallistumisen vuoksi.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 19. lokakuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite