Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Helsingin kasvitieteellisen jättilumme kantaa jopa 70-kiloisen Peukalo-Liisan

14.7.2011 8.14

Saija Räsänen

 

Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta löytyvä parananjättilumme on nyt kasvanut niin valtaviin mittoihin, että se kantaa ihmisen painon. 

"Jättilumpeen lehden sanotaan kannattavan jopa 70 kilon painon, ja päätimme testata, pitääkö tieto paikkansa. Kevein puutarhureistamme, Yaiza Malin, pääsi tiistaina koekaniiniksi, ja hyvin tuntui lehti tyttöä kannattelevan. Olo lienee ollut kuin Peukalo-Liisalla", kertoo puutarhuri Merja Pulkkinen.

Parananjättilumme kasvaa luonnossa Paraná- ja Uruguai-joissa Etelä-Amerikassa. Yksi lumme kasvattaa 40-50 lehteä, joiden halkaisija on jopa 180 cm. Kaisaniemen suurin lumpeenlehti on nyt läpimitaltaan 150 cm, mutta 170-senttisiäkin lehtiä on kasvihuoneessa nähty.

Jättilumme myös kukkii, mutta vain öisin. Ensimmäisenä yönä kukka avautuu valkoisena, sulkeutuu päivän ajaksi ja avautuu seuraavana iltana vaaleanpunaisena. 

Kaisaniemen jättilumme kuuluu niihin harvoihin kasveihin, jotka selvisivät jatkosodan pommitusten tuhoista. Lähistölle osuneet pommit särkivät kaikkien kasvihuoneiden lasiseinät, jotka tippuivat kasvien päälle, mutta kylmävesialtaassa säilytetyt jättilumpeen siemenet selviytyivät itämiskykyisinä jään alla. 

 

kasvit 




Viite