Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Metropolikartta.
Kolmestatoista neljään. Selvityksen mukaiset metropolialueen kunnat. Tuusula jaettaisiin kahtia.

Kolmestatoista neljään. Selvityksen mukaiset metropolialueen kunnat. Tuusula jaettaisiin kahtia.

Helsinki, Espoo ja Vantaa pysyvät erillään? Tässä metropoliselvityksen tulos

5.3.2013 12.30

Lasse Leipola

Metropolialueen kuntajakoa selvittänyt työryhmä esittää, että alueelle muodostetaan neljä kuntaa.

Yhden muodostaisi Helsinki ja Sipoo, toisen Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi, kolmannen Vantaa, Kerava ja Tuusulan eteläosa ja neljännen Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen sekä Tuusulan pohjoisosa.

Lisäksi alueelle muodostettaisiin metropolihallinto, jonka päättävä toimielin olisi vaaleilla valittava valtuusto. Sen tehtävänä olisi ohjata alueen kuntien toimintaa metropolikaavan kautta. Metropolihallinto hoitaisi myös seudulliset julkishallinnon tehtävät, jotka siirtyisivät täten pois kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtionhallinnolta.

”Nykyisessä kuntarakenteessa päätöksenteko ja yhteistyö eivät ole riittävän vaikuttavia metropolialueen kokonaisuuden ja haasteiden näkökulmasta. Tarvitaan suurempia kuntia ja vahvaa koko aluetta koskevaa päätöksentekoa”, selvityshenkilöt toteavat raporttinsa lopussa.

Vaihtoehtona esitetylle mallille työryhmä tarjoaa kahden suurkunnan sopimusyhteistyötä. Siinä Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Sipoo ja Vihti yhdistyisivät yhdeksi kunnaksi. Toisen muodostaisivat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

helsinki  kunnat  espoo  vantaa 
Viite