Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Outi Alanko-Kahiluoto.
Puhavihreä? Seitsemän ehdokasta neljästä eri puolueesta allekirjoitti tänään julkaistavan manifestin. Tiina Jutila / Vihreät

Puhavihreä? Seitsemän ehdokasta neljästä eri puolueesta allekirjoitti tänään julkaistavan manifestin.

Helsinki-manifesti lämmittelee vihreiden ja demareiden välejä

15.10.2008 11.19

Lasse Leipola

Neljän puolueen kuntavaaliehdokkaat julkaisevat tänään punavihreän Helsinki-manifestin. Kaksitoistakohtaisessa manifestissa vaaditaan muun muassa joukkoliikenteen kehittämistä ja yksityistämisen rajoittamista sekä hankintojen vastuullisuutta.

Vihreistä manifestin ovat allekirjoittaneet kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen.

”Idea sai alkunsa, kun suunnittelimme Tuomaksen kanssa yhteisiä vaalibileitä. Totesimme, että haluamme vahvistaa kuntapolitiikassa punavihreää sidettä”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Vihreän kaksikon lisäksi manifestin ovat allekirjoittaneet Sdp:stä Thomas Wallgren ja Anna-Maria Kantola, Vasemmistoliitosta Teppo Eskelinen ja Silvia Modig sekä Skp:n Seppo Lampela.

Alanko-Kahiluodon mukaan manifestilla halutaan muistuttaa eduskunnan oppositiolle ja Helsingin muille puolueille, että vihreillä ja vasemmistolla on paljon yhteisiä huolenaiheita.

”Vihreiden ja demarien välit Helsingissä eivät ole perinteisesti olleet hyvät. Hallituspaikka on nostanut kuitenkin vihreiden painoarvoa, ja jos nousemme vaaleissa kaupungin toiseksi suurimmaksi puolueeksi, demarien on tehtävä meidän kanssamme entistä enemmän yhteistyötä”, Alanko-Kahiluoto arvioi.

Tuomas Rantasen mukaan puolueiden väliset erot eivät ole katoamassa.

”Silti tällä projektilla on tarkoitus nimenomaan manifestoida että suurin asennekuilu kulkee kokoomusjohtoisen vahvemman etuun nojaavan markkinapolitiikan ja sitä kritisoivan politiikan välillä”, Rantanen sanoo.

Manifestin allekirjoittajat jakavat keittoa huomenna Lasipalatsin ja Narinkkatorin kulmilla kello 16–18. Ehdokkaiden yhteinen vaalijuhla alkaa ravintola Dubrovnikissa kello 19.

Punavihreä manifesti vaatii muun muassa näitä

 • Ideologinen yksityistämisinto aisoihin. Varomaton kilpailuttaminen tulee kalliiksi ja keskittää markkinoita.
 • Joukkoliikennettä on vahvistettava tukemalla tuntuvasti enemmän lipun hintoja, satsaamalla uusiin raidevaihtoehtoihin, ottamalla käyttöön yksityisautoilua ohjaavat ruuhkamaksut ja karsimalla keskustatunnelin tapaisia vääriä liikenneinvestointeja.
 • Köyhyyden kierre on katkaistava, kaupungin panosta sosiaalipalveluissa ja työllistämisessä
  lisättävä.
 • Lääkäriaikoja terveysasemalle on saatava tasavertaisesti eri puolilla Helsinkiä.
 • Kaupunkiin tarvitaan lisää vuokra-asuntoja ja muuten kohtuuhintaisia eri kokoisia asuntoja
  siten, että köyhien ja rikkaiden asuminen ei kasaannu alueellisesti. Asunnottomuusongelma on hoidettava.
 • Päiväkotien ja koulujen ryhmäkokoja pitää pienentää ja eritysoppilaiden tuki turvata. Päiväkotipaikka täytyy olla saatavilla läheltä kotia.
 • Suuret viheralueet pitää säästää, täydennysrakentamisessa tulee vaalia lähiluontoa, kulttuuriarvoja ja alueiden erityispiirteitä. Rakennusviraston avohakkuut kaupunkimetsissä seis.
 • Maahanmuuttajien kotouttaminen on kokonaisvaltainen prosessi. Nyt tarvitaan lisäpanostusta
  erityisesti työvoimatoimistoihin ja kieliopetukseen.
Lue koko manifesti esimerkiksi Outi Alanko-Kahiluodon tai Tuomas Rantasen sivuilta.

vihreät  vaalit 
Viite