Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Päästöjä taivaalle.
Yksi monista. Talteenotto on yksi keino päästöjen vähentämiseen, mutta oikeitakin päästöjä tarvitaan.SXC

Yksi monista. Talteenotto on yksi keino päästöjen vähentämiseen, mutta oikeitakin päästöjä tarvitaan.

Hiilidioksidin talteenotto etenee, päätöksiä odotellaan

8.8.2013 9.28

Lasse Leipola

Leijupolttoteknologia mahdollistaa aiempaa joustavamman ja tehokkaamman hiilidioksidin talteenoton.

VTT:n koordinoimassa FLEXI BURN CFB -hankkeessa on kehitetty hiilidioksidin talteenottoa, josta kaivataan yhtä keinoa päästöjen pienentämiseksi. Esimerkiksi energiajärjestö IEA on arvioinut niin sanotun CCS-teknologian käyttöönoton välttämättömäksi, jotta pitkän aikavälin päästötavoitteet voidaan saavuttaa.

”Leijupolttoteknologian etuna ovat korkea hyötysuhde, polttoainejoustavuus ja mahdollisuus käyttää suuria osuuksia biomassaa. Energian hinnan nousun ja hyvälaatuisten polttoainevarantojen ehtymisen johdosta on kannattavaa siirtyä huonompilaatuisten polttoaineiden käyttöön. Uuden tekniikan polttoainejoustavuus pienentää riippuvuutta tuontihiilestä ja tuo rahallista säästöä, sillä polttoaineena voidaan käyttää halvempia vaihtoehtoja, jopa jätehiiltä”, VTT:n tiedotteessa todetaan.

Nyt kehitettyä teknologiaa testattiin espanjalaisessa 30 megawatin kokeilulaitoksessa, jonka lisäksi hankkeessa kehitettiin samaa teknologiaa hyödyntävä konsepti 300 megawatin voimalalle. Yhtenä etuna uudessa konseptissa on se, että voimalaitosta voidaan käyttää myös ilman talteenottoa, mikä varmistaa energiatuotannon myös varastoinnin katkoksien aikana ja pienentää siten taloudellisia riskejä.

VTT peräänkuuluttaa tiedotteessaan poliittisia päätöksiä ja lainsäädäntöä, jotta talteenottoteknologia saadaan pian laajaan käyttöön.

ilmastonmuutos  päästöt  energia  hiilidioksidin talteenotto 
Viite