Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Näpertely ei auta. Jaakko Kianderin mielestä nyt olisi hyvä hetki käynnistää isoja rakennushankkeita. Natalia Baer

Näpertely ei auta. Jaakko Kianderin mielestä nyt olisi hyvä hetki käynnistää isoja rakennushankkeita.

Homekoulujen korjaaminen ei pelasta Suomea lamalta

7.1.2009 13.21

Jukka Vahti

Ministeriöt jättävät tänään keskiviikkona toivelistansa talouden elvytystoimista valtiovarainministeriölle. Näillä näkymin hallituksen paketti koostuu lukuisista eri puolilla maata toteutettavista rakennushankkeista.

Eduskunnassa puhuttiin viime vuoden lopulla runsaasti muun muassa homekoulujen korjaamisesta. Lisäksi luvassa on ainakin pyöräteiden ja siltojen rakentamista sekä muutamia suurempia liikennehankkeita.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Jaakko Kianderin mielestä homekoulujen korjaamisessa ei ole sinänsä mitään vikaa. Sinne tänne ripotellut pienet hankkeet eivät kuitenkaan välttämättä riitä.

"Mielestäni tässä olisi oivallinen tilaisuus toteuttaa joku isompikin paketti. Toivoisin, että tällaisia tilanteita varten olisi ollut valmiiksi olemassa hankkeita", Kiander sanoo.

Esimerkiksi ratahallinnossa pitäisi hänen mukaansa olla jonoksi asti hankkeita, joita voitaisiin lähteä toteuttamaan. Kianderin mielestä ilmastopolitiikka olisi luontevaa yhdistää elvyttämiseen juuri raidehankkeiden avulla.

"On surullista, että meillä metrohankkeet ja muut vastaavat kestävät aina vuosikymmeniä eivätkä ikinä valmistu."

Liikenne- ja viestintäministeriö esitti tänään elvytyspakettiin noin 170 miljoonaa euroa lisärahaa perusväylänpitoon ja neljän tiehankkeen aikaistamiseen.

"Obama on puhunut tuhannen miljardin elvytyspaketista. Jos sen suhteuttaisi Suomeen, se tarkoittaisi runsaan kymmenen miljardin elvytyspakettia. Mutta ehkä ekonomistin mielipiteenä parin kolmen miljardin euron paketti voisi olla Suomelle sopiva", Kiander arvioi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki muistuttaa, ettei suuria rakennushankkeita voida polkaista esiin tyhjästä.

"On tärkeää, että toimet ovat sellaisia, jotka saadaan nopeasti liikkeelle. Esimerkiksi rakennusalalla puhutaan nimenomaan tästä vuodesta, eli vuosien suunnittelua vaativat projektit eivät voi olla listalla ylimpänä", Sinnemäki sanoo.

Hänen mukaansa vihreästä näkökulmasta sekä korjaus- että uudisrakentaminen ovat kannatettavia.

"Myös liikenneinfrastruktuurin puolella on nyt järkevää tehdä asioita", Sinnemäki sanoo.

"Esimerkiksi Pohjanmaan radan kaksoisraide on niin keskeinen hanke, että sen rakentamisen täytyy voida koko ajan edetä keskeytyksettä", Sinnemäki sanoo.

työllisyys 
Viite