Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Tarja Cronberg.
Lisäaikaa Moskovasta. ”Niin kauan kuin neuvottelut jatkuvat, sotilaallista iskua ei voi tehdä”, sanoo Iranin ydinohjelmasta neuvotteleva Tarja Cronberg.Mikael Ahlfors

Lisäaikaa Moskovasta. ”Niin kauan kuin neuvottelut jatkuvat, sotilaallista iskua ei voi tehdä”, sanoo Iranin ydinohjelmasta neuvotteleva Tarja Cronberg.

Hyökkääkö Israel Iraniin, Tarja Cronberg?

13.6.2012 15.13

Sammeli Heikkinen

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja uskoo, että EU:lla on valta estää isku Iraniin.

Iranin ja viiden turvallisuusneuvoston jäsenmaan sekä Saksan neuvottelut Iranin ydinohjelmasta päättyivät tuloksetta Bagdadissa toukokuussa. Mitä odotat kesäkuussa Moskovassa järjestettäviltä neuvotteluilta?

”Uskon, että Moskovassa päästään eteenpäin. Toivottavasti niin, että turvallisuusneuvoston maat ja Saksa hyväksyvät Iranin uraanin rikastamisen tietyn vahvuiseksi. Iranin taas pitää luopua 20 prosenttisen uraanin rikastamisesta. Iranille täytyy sitten taata, että se saa muualta 20 prosenttista uraania, jota se käyttää tutkimukseen ja syöpäsairaiden hoitamiseen.”

Entä jos neuvottelut katkeavat ja Israel hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan?

”Sotilaallinen isku Iraniin johtaa melko laajamittaiseen sotaan Lähi-idässä ja siihen, että Iran yrittää varmasti hankkia ydinaseen. Israel saattaa käyttää Yhdysvaltain presidentinvaaleja hyväkseen. Obaman olisi ehkä pakko hyväksyä isku, jotteivät republikaanit voisi syyttää häntä Israelin hylkäämisestä. Iskun hyväksyminen olisi tietenkin outoa, sillä siinä sodassa ydinsulkusopimuksen ulkopuolella oleva, ydinaseita omistava maa hyökkäisi sopimukseen kuuluvaan maahan, jolla ei ydinasetta ole.”

Onko EU:lla valtaa estää sotilaallinen isku Iraniin?

”Niin kauan kuin neuvotteluja jatketaan, sotilaallista iskua ei voi tehdä. Neuvotteluja johtaa EU:n ulkoasiainkomissaari Catherine Ashton, joten siinä mielessä EU:lla on paljonkin valtaa.”

Miksi Iranin tilanne kiinnostaa erityisesti vihreitä?

”Iran on hyvä esimerkki siitä, että ydinvoiman rauhanomaisen ja sotilaallisen käytön raja on häilyvä. Maailmassa on 30 maata, jotka haluaisivat ottaa ydinvoiman käyttöön, suurin osa niistä Lähi-idässä. Mielestäni Iranin tapaus osoittaa, että ydinvoiman käytön leviämiseen liittyy myös riski vastaavista ongelmista muualla.”

Moskovan neuvottelut alkavat maanantaina 18. kesäkuuta.




Viite