Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ihanteena punavihreys

13.9.2010 12.07

Saija Räsänen

Vihreä uusjako- pamfletin kirjoittajien Marko Ulvilan ja Jarna Pasasen ihanteissa vasemmisto ja vihreys sulautuvat yhteen. Ketään ei heitetä linkolalaisittain yli laidan. Päinvastoin – Ulvila uskoo, että köyhien aktivoituminen on tie muutokseen.

Esimerkkejä on jo nähty. Vuonna 2009 Kiinan valtasivat väkivaltaiset tehdastyöläisten joukkomielenosoitukset. Osa Intian osavaltojen hallituksista on jakanut maita kansalaisille joukkoliikkeiden painostuksen alla.

Tällä hetkellä vihreys ja vasemmistolaisuus yhdistyvät kirjoittajien mukaan aktivistipiireissä, kuten ekofeministien ja radikaalin yliopistopolitiikan leireissä. Ongelma on se, että ruohonjuuritason aktivistit vierastavat puoluepolitiikkaa.

"Uskon, että 2010-luvun radikaali vasemmistopolitiikka voi siirtyä puolueisiin. Puolueiden on uudistuttava kulttuurin ja talouden uudistuessa. Toisaalta aktivistien on nähtävä, että puolueet ovat osa liikettä, jolla maailmaa muutetaan", Ulvila sanoo.

Aktivistien puoluenuivuuden yhdeksi syyksi kirjoittajat nimeävät vihreän liiton kaartamisen oikealle. Ulvila on itse aktiivinen, mutta ei tyytyväinen vihreä.

"Vasemmistolta voitaisiin ottaa luokkatietoisuus ja vihreiltä luontotasa-arvo. Historiasta löytyy niitä, jotka ovat onnistuneet yhdistämään nämä, kuten Tolstoi ja Gandhi", Ulvila sanoo.


Lisää aiheesta:Viite