Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vladimir V Alexioglo / University of Oxford

Jääkiteitä luolassa.
Vielä kylmää. Jääkiteitä Ledyanaya Lenskaya -luolan sisäänkäynnin luona.Vladimir V Alexioglo / University of Oxford

Vielä kylmää. Jääkiteitä Ledyanaya Lenskaya -luolan sisäänkäynnin luona.

Ikävä yllätys luolassa – kaksikin astetta on liikaa Siperian ikiroudalle

22.2.2013 13.31

Lasse Leipola

Vain 1,5 asteen lämpeneminen nykyiseen verrattuna voi sulattaa Siperian ikiroudan ja vapauttaa siihen sitoutuneet kasvihuonekaasut.

Oxfordin yliopiston tutkijoiden johtama kansainvälinen tutkimusryhmä on selvittänyt Siperian luolissa ikiroudan aiempien sulamisten olosuhteita. Koska tippukivet muodostuvat vain sulan veden vaikutuksesta, on niiden muodostumisesta mahdollista päätellä ikiroudan aiempia vaiheita jopa 500 000 vuoden päähän menneisyyteen.

Science Express-julkaisussa esiteltävän tutkimuksen mukaan lämpimämpi jakso noin 400 000 vuotta sitten osoittaa, että pohjoisimman ikiroudan sulaminen edellyttää noin 1,5 astetta nykyistä lämpimämpää ilmastoa. Sen sijaan 0,5–1,0 asteen lämpeneminen ei näyttäisi vaikuttavan ikiroutaan, johon on sitoutunut jopa yli tuhat gigatonnia kasvihuonekaasuja.

Ilmastonmuutoksen kiihtyminen ei ole ainoa ikiroudan sulamisesta aiheutuva ongelma.

”Maakaasuverkosto, sähkölinjat, tiet, rautatiet ja rakennukset on kaikki rakennettu ikiroudalle ja ovat siten alttiita sen sulamiselle”, sanoo tohtori Anton Vaks Oxfordin tiedotteessa.

Tuore tutkimustulos on linjassa yleisen käsityksen kanssa, jonka mukaan ilmastonmuutos olisi rajoitettava kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna, jotta kaikkein vakavimmilta seurauksilta voidaan välttyä. Koska ilmasto on jo lämmennyt noin 0,7 astetta, osuu Siperian ikiroudan sulaminen yksiin yleisen tavoitteen kanssa.

ilmastonmuutos 
Viite