

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Vladimir V Alexioglo / University of Oxford
Vielä kylmää. Jääkiteitä Ledyanaya Lenskaya -luolan sisäänkäynnin luona.
22.2.2013 13.31
Vain 1,5 asteen lämpeneminen nykyiseen verrattuna voi sulattaa Siperian ikiroudan ja vapauttaa siihen sitoutuneet kasvihuonekaasut.
Oxfordin yliopiston tutkijoiden johtama kansainvälinen tutkimusryhmä on selvittänyt Siperian luolissa ikiroudan aiempien sulamisten olosuhteita. Koska tippukivet muodostuvat vain sulan veden vaikutuksesta, on niiden muodostumisesta mahdollista päätellä ikiroudan aiempia vaiheita jopa 500 000 vuoden päähän menneisyyteen.
Science Express-julkaisussa esiteltävän tutkimuksen mukaan lämpimämpi jakso noin 400 000 vuotta sitten osoittaa, että pohjoisimman ikiroudan sulaminen edellyttää noin 1,5 astetta nykyistä lämpimämpää ilmastoa. Sen sijaan 0,5–1,0 asteen lämpeneminen ei näyttäisi vaikuttavan ikiroutaan, johon on sitoutunut jopa yli tuhat gigatonnia kasvihuonekaasuja.
Ilmastonmuutoksen kiihtyminen ei ole ainoa ikiroudan sulamisesta aiheutuva ongelma.
”Maakaasuverkosto, sähkölinjat, tiet, rautatiet ja rakennukset on kaikki rakennettu ikiroudalle ja ovat siten alttiita sen sulamiselle”, sanoo tohtori Anton Vaks Oxfordin tiedotteessa.
Tuore tutkimustulos on linjassa yleisen käsityksen kanssa, jonka mukaan ilmastonmuutos olisi rajoitettava kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna, jotta kaikkein vakavimmilta seurauksilta voidaan välttyä. Koska ilmasto on jo lämmennyt noin 0,7 astetta, osuu Siperian ikiroudan sulaminen yksiin yleisen tavoitteen kanssa.
ilmastonmuutos 
Tweet