Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pingviini-säästöpossu.
Rahaa pankkiin. Kehitysmaat vaativat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tarvittaville miljardeille uutta superrahastoa.

Rahaa pankkiin. Kehitysmaat vaativat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tarvittaville miljardeille uutta superrahastoa.

Ilmastomiljardit tarvitsevat kirstunvartijan

3.12.2009 15.43

Hanna Eriksson

Kööpenhaminassa alkaa maanantaina kova vääntö siitä, kuka pääsee vartioimaan jopa sadan miljardin euron rahakirstua seuraavat vuosikymmenet. Neuvotteluja vetää Suomen Jukka Uosukainen.

Kööpenhaminan kokous nostaa kansainvälisen ympäristörahoituksen aivan uusiin korkeuksiin. Tähän asti kansainväliset ympäristörahastot ovat hallinnoineet muutamien satojen miljoonien eurojen suuruisia rahasummia.

Nyt kehitysmaat tarvitsevat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen kymmeniä miljardeja euroja vuosittain.

Kehitysmaat vaativat, että näille miljardeille perustetaan uusi superrahasto.

Myös Britannian pääministeri Gordon Brown ehdotti viime viikolla, että lähivuosien ilmastorahojen hallintaan perustetaan uusi rahasto, Copenhagen Launch Fund, johon teollisuusmaat antavat noin 8 miljardia euroa vuosittain.

Muut teollisuusmaat taas toivovat, että rahoitus ohjataan jo toimivien rahastojen kautta.

Kirstunvartijan lisäksi teollisuusmaiden ja kehitysmaiden neuvottelijoiden pitäisi päästä ensi viikon aikana edes laihaan sopuun siitä, kuka maksaa, kuinka paljon ja milloin.

Suomalaiset asiantuntijat eivät innostu uusista rahastoista.

Rahoitusneuvotteluita seuraava erityisasiantuntija Outi Honkatukia valtiovarainministeriöstä toteaa, että uusien rahastojen perustaminen on erittäin hidasta ja kallista, ja ilmastotoimien suunnittelulla on jo kova kiire.

Rahastoja on tarpeeksi, vain rahat puuttuvat.

”Tehokkain ja toimivin tapa on jakaa rahat olemassaolevien rahastojen kautta. Esimerkiksi Maailmanpankin ilmastorahastoista ja maailmanlaajuisesta ympäristörahastosta on kanavoitu suuria summia ilmastotyöhön”, Honkatukia sanoo.

Jukka Uosukaisen mukaan vain suuret kansainväliset rahoituslaitokset pystyvät hallitsemaan miljardien eurojen rahoituspaketteja.

Uosukainen joutuu sovittelemaan rahoitusneuvottelujen toisena puheenjohtajana yhteen 193 maan näkemyksiä.

”Koetamme saada viikossa aikaan kompromissin. Voi olla, että esimerkiksi Maailmanpankin yhteyteen syntyy uusia ilmastorahastoja.”

ilmastoneuvottelut 
Viite