Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tulva.
Yhä epätasaisempaa. Ilmastonmuutoksen arvioidaan vahvistavan El Niñoa siten, että sateisilla alueilla sataa entistäkin enemmän ja kuivilla aiempaa vähemmän.SXC

Yhä epätasaisempaa. Ilmastonmuutoksen arvioidaan vahvistavan El Niñoa siten, että sateisilla alueilla sataa entistäkin enemmän ja kuivilla aiempaa vähemmän.

Ilmastonmuutos vahvistaa El Niñoa – tulvat ja kuivuudet pahenevat

14.10.2013 9.37

Lasse Leipola

El Niño -ilmiö vahvistuu ilmaston lämmetessä, arvioi tuore Naturessa julkaistu australialaistutkimus. Sen mukaan niin sanotun ENSO:n (El Niño-Southern Oscillation) aiheuttama kuivuus pahenee vuosisadan puoliväliin mennessä Tyynen valtameren länsiosissa, kun taas sademäärät kasvavat itäisellä ja keskisellä Tyynellämerellä.

BBC:n haastattelema CSIRO-tutkimuslaitoksen tutkija Wenju Cai, joka ei itse osallistunut tutkimukseen, arvioi tuoreen uudet tulokset merkittäviksi, sillä ilmastonmuutoksen vaikutus ENSO:on ollut tähän asti huonosti tunnettu. Ainoastaan sitä on pidetty varmana, että ilmiö on jatkossakin tärkein Tyynenmeren alueen vuosien välistä säävaihtelua selittävä tekijä.

”Tämän tutkimuksen mukaan poikkeamat sekä märkään että kuivaan suuntaan vahvistuvat tulevina El Niño -vuosina. Tämä tarkoittaa, että ENSO:n aiheuttamat kuivuudet ja tulvat ovat aiempaa intensiivisempiä tulevaisuudessa.”

ilmastonmuutos  tulvat 


Lisää aiheesta:Viite