Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kevätsipulia.
Vihreää pöytään. Animalia ja Luonto-Liitto toivovat ympäristö-ystävälliselle ruualle verohelpotuksia.SXC

Vihreää pöytään. Animalia ja Luonto-Liitto toivovat ympäristö-ystävälliselle ruualle verohelpotuksia.

Ilmastopäivän esitys: Verohelpotuksia kasviksille, haittavero lihalle

11.11.2011 8.51

Lasse Leipola

Luonto-Liitto ja Animalia ovat pohjoismaisen ilmastopäivän kunniaksi julkaisseet viisi askelta ilmasto- ja eläinystävällisen ruuan edistämiseksi.

Järjestöt muistuttavat, että elintarvikkeet aiheuttavat Suomessa 24 prosenttia päästöistä ja peräti 39 prosenttia kaikista ympäristövaikutuksista.

Erityistä huomiota järjestöt kiinnittävät lihansyöntiin, joka on ilmaston kannalta kaikkein vahingollisinta ravintoa. Päästöjen lisäksi lihanteollisuuteen liittyy myös kysymys eläinten hyvinvoinnista.

Nykyisellä korkean lihankulutuksen tasolla eläintuotanto on hyvin intensiivistä ja eläinten hyvinvointi jää vähälle. Eläimiä tulisi tuottaa vähemmän ja huomattavasti korkeammalla hinnalla, mikä mahdollistaisi myös niiden hyvinvoinnin lisäämisen”, Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoo tiedotteessa.

Luonto-Liiton ja Animalian esitykset

  • Maataloustukipolitiikan uudistus. Kotimaisia maataloustukia tulee ohjata enemmän luomu- ja kasvisruoan tuotantoon. Esimerkiksi viljelijätukien ympäristöohjaavuutta pitää lisätä ja lihamenekin edistämiskampanjoiden sijaan tukea kasvisruoan lisäämistä.
  • Ruoan arvonlisäveron porrastus. Ympäristöystävällisen ruoan arvonlisäveroa on alennettava samalla kun muiden elintarvikkeiden veroa voidaan nostaa. Alennus voisi koskea ympäristöä vähän kuormittavia ruoka-aineita, kuten perunaa ja juureksia tai luomutuotteita.
  • Haittavero lihalle ja juustolle. Esimerkiksi lihalle ja juustolle voidaan asettaa ympäristövaikutusten mukaan porrastettu haittavero polttoaineiden, tupakan ja alkoholin tapaan. Lihan hintaa voidaan nostaa myös tiukentamalla eläintuotantoon liittyviä hyvinvointimääräyksiä. Hintojen korotusten tuottoja tulee suunnata tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamiseen.
  • Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät. Julkisten hankintojen ohjeistuksia on muutettava niin, että päiväkotien, koulujen, työpaikkojen ja vanhainkotien ruokaloissa on lähtökohtaisesti aina tarjolla kauden mukaista, ympäristöystävällistä ja kasvispainotteista ruokaa.
  • Ympäristömerkinnät pakkauksiin. Ihmisillä tulee olla oikeus tietää ruokansa ilmasto- ja muut ympäristövaikutukset siinä missä tieto hinnasta ja ravintosisällöstäkin on tarjolla. Paljon ympäristövaikutuksia aiheuttavien ruoka-aineiden pakkauksiin voitaisiin painaa huomautus tai herättävä tietoisku tupakka-askien varoitusten tapaan.

ilmastonmuutos  ruoka  kasvisruoka 
Viite